Boek: Datawijsheid – Hoe datagedreven organiseren kantoorwerk reduceert
Paul Bessems en Leon van Ekeren hebben een nieuw Weconomics boek geschreven: 'Datawijsheid: Hoe datagedreven organiseren kantoorwerk reduceert’, "Datagedreven organiseren is de grootste en belangrijkste uitvinding van de mens. De afgelopen decennia gebruiken we dat vermogen helaas steeds slechter. Bijgevolg zijn we over de hele lijn momenteel onvoldoende ‘datawijs’. We missen de datawijsheid om de grote problemen van onze tijd op te lossen. Crises volgen elkaar dan ook steeds sneller op en lijken soms onoplosbaar. Denk aan het tanende vertrouwen in de overheid, tekorten op de arbeidsmarkt en het reduceren van de uitstoot van schadelijke stoffen. Voorbeelden van problemen die goed op te lossen zijn als we onze dominante logica loslaten en data ‘wijzer’ inzetten bij besluitvorming", aldus Paul Bessems.
Een gemiddelde Nederlander staat in 250 tot 500 verschillende databanken met praktisch dezelfde gegevens. Alleen de overheid al heeft 5.000 verschillende databanken met persoonsgegevens. Patiënten staan in 20 tot 50 zorggerelateerde bestanden. En per persoon produceren we wereldwijd 15 MB aan data per minuut. Helaas wordt het meeste daarvan niet gebruikt.
De manier waarop we data en informatie organiseren leidt tot tal van uitdagingen. Steeds meer mensen ervaren hun kantoorbaan als betekenisloos en drie op de tien mensen kent informatiestress. De productiviteit groeit nog nauwelijks terwijl de kosten voor onze welvaart met 2-3% per jaar stijgen. Dit gat wordt opgevuld met bijgedrukt geld met alle gevolgen van dien. Cyberaanvallen zijn nauwelijks nog te verzekeren en we hebben last van propaganda, fakenews en desinformatie. Daarbij komt dat de privacy niet goed is te waarborgen, algoritmes niet transparant zijn en de macht van Amerikaanse en Chinese techbedrijven snel toeneemt.
Zeker 30% van onze tijd zitten we onnodig achter de computer. Dat is in Nederland ruim 2,3 miljard uur of omgerekend 1,8 miljoen fte. Ruim genoeg om de meeste tekorten op te lossen.
Slechts 8% van de bedrijven in de supply chain zijn datavolwassen te noemen. Tegelijk mislukt bijna negen op de tien data-integratieprojecten en zeven van elke tien digitale transformatie projecten. Minder dan de helft van de bedrijven geeft aan voldoende vertrouwen te hebben de kwaliteit van hun eigen data en slechts 15% in data van externe partners. Daar bovenop komt dan nog het vaste gegeven dat een kwart van de data in CRM-systemen sowieso na een jaar obsoleet is. Kortom: er is een wereld te winnen!
Hoewel datagedreven organiseren een van de belangrijkste vaardigheden is van de mens, gebruiken we die skills dus niet goed. Dan rijst de vraag waarom het zo moeilijk is om data goed te organiseren. Wat precies houdt ons tegen? Wat zijn data en hoe kun je deze het beste organiseren? En wanneer ben je eigenlijk datawijs?
In ‘‘Datawijsheid: Hoe datagedreven organiseren kantoorwerk reduceert’, geven Paul Bessems en Leon van Ekeren antwoorden op al deze vragen.
Bessems: "Het boek “Datawijsheid” leert je data beter te begrijpen en te organiseren. Met datawijsheid los je maatschappelijk problemen op, verlaag je de kosten en lead times in je organisatie, en verbeter je concreet de kwaliteit van leven van grote groepen mensen. De schrijvers zijn ervan overtuigd dat ‘meer tijd’, en niet meer geld, de oplossing is voor de huidige maatschappelijke problemen. Tijd die momenteel verborgen zit in redundant en niet productief kantoorwerk. En die tijd kunnen we verhoudingsgewijs goedkoop vrijspelen door te investeren in datawijsheid. Want het is gewoonweg niet nodig dat we elkaar de hele dag zitten te controleren, mailen en appen. Die tijd kunnen we echt veel beter aan wezenlijkere zaken zoals de zorg voor elkaar besteden."
Voor meer informatie over het boek: https://weconomics.org/books/book11/