ICT-uitgaven in Europa naar 1,07 biljoen euro in 2022
De ICT-uitgaven in Europa zullen in 2022 uitkomen op 1,1 biljoen dollar (1,07 biljoen euro). In 2026 zal dit bedrag doorgroeien naar 1,4 biljoen dollar, met een gemiddelde groei (CAGR) van 5 procent over de vijf jaar tussen 2021-2026.
Investeringen in software zullen in 2022 de meeste technologie-uitgaven in Europa stimuleren, aldus marktonderzoeker IDC. Software zal tot en met 2026 ook de snelst groeiende technologiegroep zijn, ondersteund door snelle groei in kunstmatige-intelligentieplatforms, collaboratieve toepassingen en softwarekwaliteit en levenscyclustools.
Daling in hardware
Met investeringen in cloud-first-oplossingen is de softwaremarkt veerkrachtig gebleven tegen factoren die wel impact hebben op de hardwaremarkt. Dit segment zal in 2022 naar verwachting met 0,1 procent dalen. Inflatoire druk, een verwachte recessie en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne dempen de vraag naar hardware in Europa. De uitgaven aan apparatuur zullen het meest worden beïnvloed door de stijgende kosten van levensonderhoud, producttekorten en opgeschorte verzendingen.
Consumenten, banken en discrete productie behoren in 2022 tot de top 3 besteders aan ICT, goed voor bijna 46 procent van de totale ICT-uitgaven. Europa wordt getroffen door verstoringen van de toeleveringsketen, waarvan er vele verband houden met de oorlog in Oekraïne. Dit heeft gevolgen voor veel sectoren die overstappen op automatisering om processen te optimaliseren en verstoring tot een minimum te beperken.
De financiële sector zal zich richten op transformatieve processen die gericht zijn op automatisering en klantgerichtheid om opnieuw te definiëren hoe financiële diensten werknemers- en klantervaringen bieden. Dit betekent ook het ondersteunen en opnieuw vormgeven van kernbankdiensten, risicobeheer, HR- en talentbeheer, en audit en compliance door middel van automatisering.
Aan de productiekant veroorzaakt een tekort aan geschoold personeel grote schade in de toeleveringsketen. Veel bedrijven zullen investeren in technologie om de druk op bestaand personeel te verminderen, processen te automatiseren en hun afhankelijkheid van menselijke arbeid te verminderen wanneer middelen niet beschikbaar zijn.
Minder rooskleurig
De situatie in Rusland is minder rooskleurig, met een algemene daling van 23 procent van de ICT-uitgaven voor 2022. Dit zal worden veroorzaakt door een sterke verlaging van de hardware-uitgaven in verband met het terugtrekken van veel hardwareleverende bedrijven uit Rusland. Desalniettemin zullen software en IT-diensten blijven groeien als gevolg van respectievelijk de veerkracht van de technologie en de afhankelijkheid van binnenlandse bedrijven.
"Europese bedrijven worden geconfronteerd met een reeks uitdagingen", stelt zegt Andrea Minonne, onderzoeksmanager, IDC UK. "Daaronder tekorten aan vaardigheden, verstoringen van de toeleveringsketen, herstel na COVID-19, hoge inflatie, stijgende kosten van levensonderhoud en gewapende conflicten in Oost-Europa. Technologie is een oplossing gebleken voor veel van deze uitdagingen, aangezien organisaties kijken naar automatisering en realtime besluitvorming om hun prestaties in zulke uitdagende tijden te maximaliseren."