Na presidentieel pardon mag Samsung-erfgenaam leiding overnemen
Jay Y. Lee, vice-voorzitter van Samsung Electronics Co., heeft een presidentieel pardon gekregen voor een veroordeling wegens corruptie. Hij kan nu formeel weer het roer overnemen van het Zuid-Koreaanse elektronicaconglomeraat. Lee heeft 18 maanden in de gevangenis gezeten voordat hij een jaar geleden voorwaardelijk werd vrijgelaten.
De beslissing maakt de weg vrij voor Korea's meest prominente zakelijke telg om officieel weer de teugels over te nemen van 's werelds grootste maker van geheugenchips en smartphones. "In een poging om de economische crisis te boven te komen door de economie nieuw leven in te blazen, zal de vice-voorzitter van Samsung Electronics Lee Jae-yong, wiens voorwaardelijke gevangenisstraf onlangs is geëindigd, worden hersteld", zo stelt de Koreaanse regering.
Stabiliserende kracht
De terugkeer wordt volgens Bloomberg beschouwd als een stabiliserende kracht voor een Koreaanse economie die wordt geteisterd door inflatie, marktverstoring door de oorlog in Oekraïne en logistieke problemen als gevolg van de Covid-lockdowns in China. De oplopende spanningen tussen de VS en China over chiptechnologie bemoeilijken ook de langetermijnplannen voor Samsung, dat grote fabrieken runt in de twee grootste economieën.
Lee verontschuldigde zich vrijdag bij het Koreaanse publiek en beloofde "opnieuw te beginnen". De 54-jarige Lee heeft een speciale gratie gekregen met ingang van 15 augustus, de verjaardag van de onafhankelijkheid van het land. Hij was aanvankelijk veroordeeld tot 30 maanden wegens vermeende pogingen om een zittende president om te kopen en overheidssteun te krijgen voor zijn opvolging. Door het herstel kan hij weer toetreden tot het bestuur van de techgigant en naar het buitenland reizen voor deals.
"Samsung bevindt zich in een crisis omdat het zijn twee sterke punten heeft verloren: technologisch leiderschap en strikt beheer", aldus Park Ju-gun, hoofd bedrijfsonderzoek bij Leaders Index. "Er is geen centrale kracht die op het juiste moment de juiste beslissingen neemt om zijn leiderschap in de halfgeleiderindustrie te behouden."
Een van de openstaande vragen rond Lee is of hij ook echt zal proberen het stokje over te nemen als voorzitter van de techgigant. Sinds zijn vader Lee Kun-hee in oktober 2020 overleed, is de functie om toezicht te houden op het bedrijf met een waarde van 280 miljard dollar, vacant gebleven. Lee zis nu overigens niet vrij zijn van juridische problemen, aangezien hij afzonderlijk wordt vervolgd in verband met een fusie van Samsung-dochterondernemingen. Hij zal wekelijkse hoorzittingen over die zaak bijwonen.