Floris Hulshoff Pol - 09 oktober 2022

Elon Musk bemoeit zich met China Taiwan conflict en oorlog Rusland Oekraïne

Elon Musk bemoeit zich met China Taiwan conflict en oorlog Rusland Oekraïne image

Miljardair en Tesla oprichter Elon Musk bemoeit zich met het China-Taiwan conflict en de oorlog Rusland-Oekraïne met 'voorstellen' om te komen tot vrede. In Oekraïne en in Taiwan is er laconiek en met verbazing gereageerd op de plannen van Musk.

Elon Musk suggereerde in de Financial Times dat spanningen tussen China en Taiwan kunnen worden opgelost door een deel van de controle over Taiwan over te dragen aan Peking. Er moet dan een speciale administratieve zone voor Taiwan komen.

Taiwan is een eiland waar 23 miljoen mensen wonen en beschouwd zich als een onafhankelijk en democratisch land met een eigen leider, grondwet, politiek systeem en leger. China beschouwt Taiwan echter als een 'afgescheiden provincie' (Na de burgeroorlog in China 1927-1949) dat desnoods met oorlog weer moet worden aangesloten aan de Communistische grootmacht.

China heeft Taiwan een systeem van één land, twee systemen model van autonomie aangeboden. Ongeveer hetzelfde als Hong Kong waar de vrijheid inmiddels is ingeperkt. Dit voorstel is door alle politieke partijen in Taiwan afgewezen.

Musk is in China actief, onder andere met een Tesla fabriek in Shanghai die vele duizenden auto's wereldwijd verscheept. Musk staat inmiddels bekend om zijn zachtere houding tegenover de Chinese staat.

Oekraïne

Eerder opperde Musk een mogelijke deal om de oorlog tussen Rusland en Oekraïne te beëindigen. Musk veroorzaakte op social media verontwaardiging na het plaatsen van een Twitter-enquête waarin hij zijn 107,7 miljoen volgers uitnodigde om te stemmen over een voorgesteld 'Oekraïne-Rusland vredesplan'. Dat plan voorziet het permanent afstaan van de Krim aan Rusland.

Musk wil verder nieuwe referenda in de bezette gebieden door Rusland houden onder toezicht van de VN. Verder moet Oekraïne volgens Musk akkoord gaan met met een neutraliteit status, door bijvoorbeeld niet lid van de NAVO te worden.

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy reageerde op de plannen van Musk met een eigen Twitter-enquête met de vraag: "Welke @elonmusk vind je leuker? Iemand die Oekraïne ondersteunt (of) iemand die Rusland steunt."

De Russische schaakgrootmeester Garry Kasparov noemde de tweet van Musk een 'morele idiotie, herhaling van Kremlin-propaganda, een verraad aan Oekraïense moed en opoffering'.

Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov verwelkomende de suggesties van Musk: "Het is zeer positief dat iemand als Elon Musk op zoek is naar een vreedzame uitweg uit deze situatie"

SpaceX Starlink

Oekraïne maakt gebruikt van het SpaceX Starlink satelliet systeem terminals van Musk waardoor ook het leger kan communiceren. Elon Musk zei onlangs in de Financial Times dat China zijn beslissing om Starlink naar Oekraïne te sturen niet goedkeurde. China heeft de miljardair ook gevraagd om Starlink niet in China te verkopen, aldus Musk. Het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (USAID) meldt dat er 5000 Starlink Terminals heeft geleverd aan de regering van Oekraïne via een publiek-private samenwerking met de Amerikaanse ruimtevaart fabrikant SpaceX, een donatie van de particuliere sector met een waarde van ongeveer 10 miljoen dollar. SpaceX van Musk schonk 3.667 terminals en de internetdienst zelf, en USAID kocht de extra 1.333 terminals.

Foto: Elon Musk (wikimedia commons)

 

Axians 12/11/2024 t/m 26/11/2024 BN+BW