Teus Molenaar - 01 november 2022

Transfer Solutions: Zorgvuldigheid gaat boven snelheid

Transfer Solutions: Zorgvuldigheid gaat boven snelheid image

In 1995 begonnen met tien man om Oracle-maatwerk bij klanten in goede banen te leiden, is Transfer Solutions nu met tweehonderd medewerkers het aanspreekpunt voor bedrijven die hun data op de juiste plek en kostenefficiënt willen opslaan, verwerken, verrijken en beschikbaar stellen. “Daarbij nemen we het hele platform en de gehele stack in ogenschouw en bieden we naast Oracle meerdere technologie-keuzes aan”, zegt algemeen directeur Jurgen Duijster.

Duijster voert het gesprek samen met Fabio Vrolijk, vijf jaar geleden bij Transfer Solutions begonnen als (Oracle)-databasebeheerder; tegenwoordig leidt hij de afdeling Managed Services. Die kennis van maatwerkproducten maakt dat de onderneming vooral actief is voor de bovenkant van het MKB en voor de mid-corporate markt in Nederland. Denk aan gemeente Amsterdam, Coolblue, Bakker Barendrecht, Heineken, Vanderlande Industries, de gemeente Den Haag en Eneco.

Voorop staat bij elke oplossing die de IT-dienstverlener aandraagt dat de mens achter de gebruiker, de mensen bij de klant ermee moeten willen werken. “IT zien wij als een middel om mensen te verbinden. Dat is ons uitgangspunt bij het opstellen van de strategie en het bepalen welke technologie daarbij hoort.”

Vanwege die sterke focus op de menselijke behoefte is in de loop der jaren de nadruk verschoven van louter Oracle-maatwerk naar het leveren van de complete stack met meerdere technologie-keuzes. “Onze expertise ligt bij data-engineering, het verrijken en tonen van data met maatwerkapplicatiebouw, het database-platform en het leveren van de onderliggende infrastructuur. We hebben een strategisch partnerschap met Equinix om zo een private cloud aan klanten te kunnen leveren in de datacenters waar ook veel public cloud omgevingen staan, zoals de Oracle Cloud Infrastructure (OCI) onder meer in Amsterdam en Frankfurt. Het is belangrijk dat onze klanten weten waar hun data staat; on premise, in een private cloud of in de public cloud; vaak is er een hybride vorm. Rekening houdend met wet- en regelgeving, en de bedrijfsprocessen adviseren wij over de passende inrichting van het IT-landschap bij onze klanten.”

Op de rem getrapt
De afgelopen jaren is veel gebeurd wat heeft gezorgd voor een versnelling in digitale transformatie, aldus het tweetal. Corona maakte locatie-onafhankelijk werken noodzakelijk, de oorlog in Oekraïne heeft laten zien welke afhankelijkheden er zijn op wereldniveau, de verscheidene lockdowns hebben logistieke ketens ontwricht, en er is een personeelstekort in vrijwel elke sector.
“Dit alles heeft gevolgen voor de bedrijfsprocessen. Veel organisaties willen nu versneld naar de cloud, misschien soms wel iets té snel… Daarbij geven wij aan: je gaat iets uitbesteden, dat brengt (afhankelijkheids-)risico’s met zich mee. Die moet je in kaart brengen en afstemmen op jouw bedrijfsvoering. Denk goed na voordat je de public cloud gaat gebruiken.”

Zo kunnen er zwaarwegende argumenten zijn om een hybride platform in te richten. Uitbesteden is een voordeel bijvoorbeeld omdat het te duur is geworden om een eigen serverruimte te beheren, of omdat je daar niet meer de juiste mensen voor kunt vinden. Dan kun je dat aan de specialist overlaten. Maar vaak gelden eisen aan de locatie waar data wordt opgeslagen. Microsoft en Oracle bieden daarom tegenwoordig dedicated regio’s aan, zodat je jouw data binnen de landsgrenzen of in elk geval binnen Europa kunt opslaan en verwerken.
Transfer Solutions ziet dat de grote cloud-providers de prijzen op elkaar gaan afstemmen, maar dat er in detail nog grote verschillen zijn. Daarom moet je de kostenstructuur ook goed in ogenschouw nemen bij de uiteindelijke oplossing. Een ander aspect is dat je moet nadenken over het beheer van de te kiezen oplossing. “Na de migratie ben je niet klaar. Want je moet blijven patchen omdat security en performance erg belangrijk zijn; dat blijft jouw verantwoordelijkheid, die nemen de cloudproviders niet van je over, zeker niet bij een eenvoudige “lift & shift” naar een infrastructure-as-a-service-oplossing (dat kan anders zijn bij een platform-as-a-service-oplossing en dus misschien een reden om juist daarvoor te kiezen).”

Low-coding
De beschikbaarheid van low-coding is volgens hen ook iets dat bijdraagt aan de versnelling van de digitale transformatie. Er is zo ook een versnelling gekomen op het vlak van applicatieontwikkeling. “Wij hadden al langer een strategische samenwerking met Outsystems, een vooraanstaand aanbieder van een low-code platform. Wij zijn zelfs Global Training-partner van Outsystems. Daardoor kunnen wij klanten helpen bij de inrichting van de IT-architectuur, het ontwerpen, het sneller dan voorheen bouwen, testen en implementeren van een nieuwe applicatie en het blijvend monitoren van bedrijfskritische applicaties, maar omdat we graag onze kennis over technologie delen, kunnen we onze klanten het ook leren om zelf allemaal te doen.”
Er is in de praktijk veel vraag naar dergelijke trainingen.

Black Friday
Het moge duidelijk zijn dat Transfer Solutions geen fan is van een simpele en snelle ‘lift & shift’, waarbij een bestaand gegevensmodel ongewijzigd wordt overgebracht naar de public cloud. Het voordeel is weliswaar dat je de migratie heel snel kunt uitvoeren, dat die behoefte aan een versnelde digitale transformatie ook daadwerkelijk snel kan worden vervuld. Het nadeel is echter dat je kansen laat liggen om de architectuur en de procedures goed af te stemmen op de (toekomstige) bedrijfsprocessen en bedrijfsdoelen.

“Je moet de testomgeving in de cloud kunnen uitzetten als je haar niet nodig hebt. En alleen serverruimte huren als je bijvoorbeeld voor Black Friday ineens extra capaciteit nodig hebt. Dan schaal je op. Maar je moet ook rekening houden met de beschikbaarheid van de cloudverbinding. Wij hebben een klant in de maritieme sector. Op zee heb je niet altijd een internetverbinding; dan heb je niet veel aan werken in de cloud. Daar moet je een andere oplossing voor vinden. Rekening houdend met de kosten.”

Ze geven een ander voorbeeld. “Een laboratorium heeft bijzonder snelle verwerking van de gegevens nodig. Op het moment dat ze naar de Oracle Cloud wilden gaan, was die alleen nog maar beschikbaar in Frankfurt. Dan zouden de resultaten een hele seconde op zich laten wachten. We wisten dat OCI ook in Amsterdam zou komen en hebben toen geadviseerd een jaartje te wachten.” Een versnelde digitale transformatie is een begrijpelijk en mooi streven, maar een zorgvuldige voorbereiding blijft belangrijk.

Auteur: Teus Molenaar

Axians 12/11/2024 t/m 26/11/2024 BN+BW