Floris Hulshoff Pol - 16 november 2022

Netcompany maakt ziekenhuisopname vanuit huis mogelijk

Netcompany maakt ziekenhuisopname vanuit huis mogelijk image

Netcompany heeft in samenwerking met wetenschappers, artsen en patiënten de My E-Hospital app ontwikkeld waarmee ziekenhuizen in de toekomst steeds meer patiënten in de thuisomgeving kunnen opnemen en monitoren.

Het project “Influenz-er”, een samenwerking tussen Netcompany, het Nordsjaellands Ziekenhuis in Denemarken en de Universiteit van Zuid-Denemarken (SDU), is in april 2022 van start gegaan. Aan het project nemen zeven patiënten met milde tot matige luchtweginfecties deel. Deze patiënten zijn in hun eigen huis opgenomen, in nauw contact met artsen en verpleegkundigen, 24 uur per dag.

Tijdens een thuisopname wordt de patiënt aangesloten op een set apparaten om zijn ademhaling, zuurstofsaturatie, bloeddruk, polsslag en temperatuur te meten. De resultaten worden meerdere keren per dag rechtstreeks naar het ziekenhuis gestuurd via een speciaal voor het project ontwikkelde app.

Arts komt langs als het nodig is

De app My e-Hospital is ontwikkeld door Netcompany. De app wordt geïnstalleerd op de telefoon of tablet van de patiënt. De app bewaakt vervolgens de toestand van de patiënt, stelt de patiënt in staat het ziekenhuisplan te volgen en biedt 24 uur per dag, zeven dagen per week, een direct communicatiekanaal met het medisch personeel. Zorgverleners bezoeken de patiënt thuis wanneer dat nodig is.   

"Het is een innovatieve digitale oplossing die samen met wetenschappers, personeel en patiënten van het ziekenhuis is ontwikkeld. De app is eenvoudig te gebruiken - waardoor hij ook toegankelijk is voor patiënten zonder veel digitale kennis. Dit project benadrukt hoe digitale oplossingen en innovatieve denkwijzen onze gezondheidszorg kunnen helpen. Thuisopnames verminderen we het risico dat infecties zich verspreiden. Bovendien geven we artsen en verpleegkundigen meer tijd voor ernstig zieke patiënten die in de ziekenhuizen worden opgenomen. Als we de uitdagingen voor onze gezondheidszorg willen oplossen, moeten we deze digitale mogelijkheden benutten", aldus Thomas Koefoed, partner bij Netcompany.

Positieve feedback patiënten

Thea Kølsen Fischer, professor en hoofd onderzoek van het Nordsjaellands Ziekenhuis en een van de architecten van 'Influenz-er' zegt over de eerste fase van het onderzoek: "We testen hoe we de beste zorg en behandeling kunnen bieden aan alle patiënten en tegelijkertijd het beperkte aantal ziekenhuisbedden voorrang kunnen geven aan degenen die dat het meest nodig hebben. De feedback van de thuis opgenomen patiënten is zeer positief. Het belangrijkste: patiënten hebben zich veilig gevoeld tijdens hun opname."

Kølsen Fischer kwam op het idee voor het project toen ze getuige was van de hoge druk die griepepidemieën – onder andere COVID-19 - op de gezondheidszorg uitoefenen.

Publiek-private samenwerking van het jaar

In juni werd "Influenz-er" uitgeroepen tot publiek-private samenwerking van het jaar door onder andere de Deense medische vereniging en de overkoepelende organisatie voor patiënten en familieleden, Danish Patients. Het onderzoeksproject omvat in totaal 20 patiënten.