Wouter Hoeffnagel - 15 februari 2023

Luchtmacht VS experimenteert met AI-gestuurde gevechtsvliegtuigen

Luchtmacht VS experimenteert met AI-gestuurde gevechtsvliegtuigen image

De Amerikaanse luchtmacht experimenteert met het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) voor het aansturen van gevechtsvliegtuigen. Op termijn moet dit de inzet van AI tijdens gevechten in de lucht mogelijk maken.

Het project is bekend gemaakt door de Amerikaanse luchtmacht. De Air Force Research Laboratory ontwikkelde het Autonomous Air Combat Operations-systeem, dat onlangs is getest. Hierbij voerde het systeem een een-op-een gevecht met een gesimuleerde tegenstander die zich buiten zichtafstand bevond. Ook zijn zogeheten 'dogfights' gehouden, waarbij gevechtsvliegtuigen op relatief korte afstand met elkaar de strijd aangaan.

X-62A Variable Stability In-Flight Simulator Test Aircraft

Bij de experimenten is gebruik gemaakt van het X-62A Variable Stability In-Flight Simulator Test Aircraft (VISTA). Dit is een geüpgradet versie van de X-62 die wordt aangestuurd door AI-gedreven autonome algoritmes. VISTA kan vliegeigenschappen van diverse gevechtsvliegtuigen nabootsen, waaronder de MQ-20 en F-16. In deze testen simuleerde VISTA een F-16.

De vluchten met de X-61A VISTA waren echt, maar de gevechten gesimuleerd. Bij alle vluchten stond een menselijke piloot paraat om in te grijpen. Ook konden de AI-systemen in korte tijd worden aangepast door medewerkers van de Amerikaanse luchtmacht.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Gartner BW tm 02-11-2024 Copaco BW 23-09 tm 06-10-2024
Gartner BN en BW tm 03-11-2024