Wouter Hoeffnagel - 27 april 2023

Hoeveel punten zal multicloud krijgen op het Eurovisiesongfestival?

In dit artikel gaat Boudewijn Aelbers in op de eisen die de grote populariteit van Eurovisiesongfestival zet op de organisator, die zich moeten voorbereiden op alle mogelijke scenario's. Onder meer als het gaat om de belasting van de onderliggende IT-infrastructuur. De inzet van meerdere clouds speelt hierbij een cruciale rol.

Hoeveel punten zal multicloud krijgen op het Eurovisiesongfestival? image

In mei zijn alle ogen gericht op het Verenigd Koninkrijk dat voorbereidingen treft om de 67e editie van het Eurovisiesongfestival te organiseren in Liverpool. Met duizenden mensen die zullen afreizen naar de stad en een enorm wereldwijd publiek (vorig jaar maar liefst 161 miljoen mensen), zullen niet alleen de artiesten de druk voelen.

Het evenement moet alle verwachtingen overtreffen, het publiek verbinden en een consistente kijkervaring bieden, ongeacht hoe of vanaf welke locatie mensen kijken. Daarom ligt de focus op de technische voorbereidingen voor het Eurovisiesongfestival en hoe het de enorme vraag naar klantervaringen, oftewel data – veel data – zal beheren. Dit is essentieel voor een universele kijkervaring die geen afbreuk doet aan de magie van het evenement.

Als kijker willen we ons verbonden en betrokken voelen bij grote evenementen. Zelfs als we er niet fysiek bij zijn, willen we het gevoel hebben dat we deel uitmaken van het spektakel. En dat legt veel druk op de organisatoren, die zich op alle scenario’s moeten voorbereiden. Stel bijvoorbeeld dat kijkers de hele show op hun mobiele apparaten streamen. Op basis van het gemiddelde verbruik, kan dit gemakkelijk neerkomen op meer dan 1,9 miljoen TB aan gegevens.

Een balans vinden tussen deze vraag naar gegevens en het bieden van een uitzonderlijke verbonden ervaring vereist de inzet van meerdere clouds die allemaal samenwerken, waarbij applicaties en workloads overal kunnen worden opgeslagen, verplaatst en beheerd, tot aan het apparaat van de gebruiker zelf aan toe.

Hoe brengt deze aanpak het evenement dan eigenlijk tot leven?

1. Zorg voor een rijke multimedia-ervaring zonder FOMO

Fans willen niet het gevoel hebben net die gevatte tv-soundbite gemist te hebben die vervolgens trending is op Twitter, of de live herhaling van een backstage-interview dat ervoor zorgt dat de stemming volledig op z’n kop zet.

Met een lokaal openbaar netwerk kunnen producenten ervoor zorgen dat mensen in de arena toegang hebben tot mobiele apps en dat ze deze kunnen downloaden, dat ze content in real-time kunnen delen en hoogtepunten opnieuw kunnen bekijken. En dankzij edge-omgevingen, waar gegevens dichter bij het apparaat worden verwerkt, kunnen kijkers aan de andere kant van de wereld reageren op en feest vieren samen met degenen in de arena, en toch naar commentaar luisteren of posts op social media lezen.

Maar deze meeslepende ervaring valt weg als de streamingkwaliteit niet consistent is. Het publiek, van Australië tot in Armenië, moet snelle, rijke contentervaringen hebben met weinig buffering, pixelvorming of downtime. Hier kan de multi-cloudomgeving bij helpen dankzij software defined network awareness voor verschillende apparaten met verschillende bandbreedtes. Via 3G streamen naar een oud mobiel apparaat of in ultra HD naar een nieuwe televisie; dit kan als producenten in staat zijn om workloads, applicaties en media streams eenvoudig te verplaatsen naar en te beheren in verschillende clouds. Inclusief federatie met slimme clouds in telco of in openbare netwerken, allemaal gebaseerd op de use cases die nodig zijn om autonoom en in real-time compute en consistente kijkervaringen te bieden.

2. State-of-the-art content met drones en streaming op afstand

De beleving van grote evenementen wordt tegenwoordig bepaald door veel meer dan alleen dat wat zich op het podium afspeelt. Fans verwachten dronebeelden, unieke shots, herhalingen en real-time uitzendingen. Wanneer een spektakel op zo’n grote schaal moet worden vastgelegd, is het volgende nodig: robuuste en betrouwbare connectiviteit, onmiddellijke toegang tot gegevensopslag en -retrieval, en uitgebreide AI om de grote hoeveelheden input te analyseren. Zelfs de kleinste storing of downtime kan de ervaring beïnvloeden.

Daarom moeten producenten vertrouwen op de ondersteuning van een multi-cloudomgeving. Met de snelheid, low-latency en betrouwbaarheid van edge-omgevingen kunnen drones state-of-the-art content leveren, waarbij spannende shots en video’s in real-time worden vastgelegd. Vervolgens kan dit, in samenwerking met openbare en telco-netwerken, veilig worden opgeslagen en tegelijkertijd kunnen de feeds geüpload worden naar mobiele apps. Het kan zelfs onmiddellijk doorgestuurd worden naar remote devices zoals terminals op de evenementenlocatie voor live content editing, waarmee een belangrijke uitdaging wordt opgelost waar producenten al tientallen jaren tegenaan lopen.

Maar dat is nog niet alles. Doordat verschillende cloudomevingen samenwerken met naadloze verplaatsing en beheer van apps, zijn fans die er niet fysiek bij zijn verzekerd van consistente verbindingen, ongeacht het apparaat of besturingssysteem. Neem bijvoorbeeld een Bluetooth-headset en een fan die de feed op afstand bekijkt in een trein door gebruik te maken van zijn/haar netwerkgegevens. Een edge cloud kan zorgen voor een low-latency, ononderbroken verbinding en samenwerken met de public cloud om network hosting en schaalbaarheid te ondersteunen.

3. Naadloze logistiek en planning verbeteren de evenementenervaring

Bij elk groot evenement is het niet ongewoon om honderden aannemers te hebben, van geluids- en lichttechnici tot gezondheids- en veiligheidsteams, elektriciens, catering, podiumtechnici, schoonmakers en media- en entertainmentpersoneel.

Elke aannemer moet op het juiste moment op de juiste plek zijn om te communiceren en samen te werken, en moet zicht hebben op de fases van verschillende projecten – of het nu gaat om podiumbouw, licht- en geluidseffecten, of het opzetten van on-site faciliteiten. Dit levert een aanzienlijke uitdaging op voor de productie en het beheer van evenementen, aangezien elke partij waarschijnlijk zijn eigen digitale infrastructuur gebruikt. Private clouds kunnen worden gebruikt om gevoelige informatie te beveiligen, maar elke aannemer moet ook verbinding maken met openbare netwerken om applicaties te schalen en samen te werken aan documenten, zoals bestanden met betrekking tot het werk en de veiligheid. Een multi-cloudaanpak maakt naadloze logistiek en planning mogelijk en biedt een ‘single pane of glass’ overzicht van het netwerk om gegevensgebruik te stimuleren waar dat nodig is en naadloos te federeren via software defined networking, dat zich richt op content en niet alleen de verbindingen. Dit maakt federatie van workloads mogelijk en uiteindelijk informatieverspreiding over alle event teams.

4. Een creatieve visie voor elk optreden

Fans houden van het Eurovisiesongfestival vanwege onder andere het spektakel van de optredens. Elk jaar worden ze creatiever, wat wordt gestimuleerd door de mogelijkheden van technologie. De artiesten hoeven deze technologie niet te begrijpen, maar wel hoe deze kan worden gebruikt om hun optreden te perfectioneren.

Door public en edge clouds samen te brengen, kan de choreografie van optredens zo gemaakt worden dat elke camera op het juiste moment op de juiste plek is en dat specifieke drone routes en camera shots beschikbaar zijn voor kijkers die via hun mobiel kijken. Iedereen herinnert zich wel de slowmotion camera’s die tijdens de Oscars gebruikt werden, de invloed hiervan op memes en de nieuwe manieren die dit bood om betrokken te zijn bij de show. De magie van het Eurovisiesongfestival ontstaat ook door de creatieve momenten die unieke inzichten of beelden van de sterren bieden. In een multi-cloudomgeving kan de edge cloud deze momenten vastleggen wanneer ze plaatsvinden, die vervolgens snel schalen en opslaan in openbare netwerken. Vervolgens kunnen ze, alleen in combinatie met telco-netwerken en -infrastructuur, in real-time rechtstreeks naar apparaten van gebruikers worden gestreamd, inclusief data overlay en deep-information. Dit is ongeveer hetzelfde als bijvoorbeeld streamingdiensten als Amazon, die tegenwoordig IMDB hebben ingebed om een rijkere set van interessante informatie te bieden.

5. Consistente veiligheidsnormen, thuis en in de arena

De veiligheid van fans, personeel en artiesten is erg belangrijk. Uiteraard de fysieke beveiliging, maar ook het beschermen van de integriteit van de online content. Fans willen zeker weten dat de content waar ze op reageren legitiem is, dat het stemmen veilig is en dat hun persoonlijke informatie veilig is opgeslagen. Tegelijkertijd moeten de organisatoren ervoor zorgen dat elke drone een robuust netwerk heeft waarmee niet kan worden geknoeid.

Slimmere beveiliging, waarbij de context van verbruik en integratie zichtbaar is en AI op schaal ingezet kan worden om ervoor te zorgen dat het gedrag van de netwerken en data is zoals verwacht, is essentieel. Als verschillende clouds samenwerken, kunnen producenten profiteren van de intrinsiek uitgebreide, softwarematige benadering van beveiliging – waardoor schaalbaarheid en de flexibiliteit ontstaan om elk apparaat en elke data use case te begrijpen. Met private clouds kunnen organisatoren bijvoorbeeld de bescherming voor de meest bedrijfskritische en gevoelige workloads maximaliseren. En de edge cloud breidt geavanceerde bescherming uit naar apparaten van gebruikers, overal ter wereld, zodat kijkers kunnen vertrouwen op de applicaties en content die ze gebruiken en zien, en weten dat ze beschermd zijn tegen dreigingen.

Nu grote evenementen, van sport tot entertainment, weer “in levende lijve” plaatsvinden, blijven de nieuwe verwachtingen van fans en innovaties voor een rijke mediawereld veranderen. De ervaring is de magie, en de magie is de weg naar nieuwe bedrijfsmodellen en kansen.

Maar om deze eindresultaten te realiseren, is traditionele IT geen haalbare aanpak. Een slimme multi-cloudstrategie is essentieel. Als verschillende clouds samenwerken, kunnen organisatoren evenementen toekomstbestendig maken, consistente kijkervaringen leveren en een show produceren om nooit te vergeten. De robuuste aard van multi-cloud helpt evenementen zoals het Eurovisiesongfestival door ervoor te zorgen dat de exponentiële vraag naar gegevens en beveiliging naadloos op de achtergrond blijft en kijkers zich kunnen onderdompelen in deze steeds innovatievere multimedia-ervaringen.

Door: Boudewijn Aelbers (foto), Director Presales bij VMware Benelux

Gartner BW tm 02-11-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024