Wouter Hoeffnagel - 09 mei 2023

EU waarschuwt Apple oplaadfunctie USB C-kabels niet in te perken

De Europese Commissie waarschuwt Apple de functionaliteit van USB C-kabels die door derde partijen zijn geproduceerd niet in te perken. Indien apparaten niet aan de eisen voor een gemeenschappelijke oplader voldoen, worden zij niet toegelaten op de Europese markt.

EU waarschuwt Apple oplaadfunctie USB C-kabels niet in te perken image

De waarschuwing is afkomstig van Thierry Breton, Eurocommissaris voor . In een brief gericht aan Apple, die Deutsche Presse Agentur inzag, benadrukt Breton dat apparaten volgens nieuwe EU-wetgeving via USB C moeten worden opgeladen. Beperkingen in de interactie met opladers zijn niet toegestaan.

Universele oplader

Apple wil naar verluid dit jaar in de iPhone 15 USB C-oplaadfunctionaliteit introduceren. Het speelt hiermee in op Europese wetgeving, die fabrikanten verplicht een dergelijke functionaliteit te integreren in hun apparaten. De EU wil hiermee dat opladers voor meer apparaten gebruikt kunnen worden, en zo het aantal opladers dat in de prullenbak verdwijnt terugdringen.

Het Amerikaanse techbedrijf hanteert al langer echter beperkingen in haar kabels. Zo is in huidige Apple-apparaten een chip aanwezig die de authenticiteit van Lightning-kabels en -accessoires controleert. Derde partijen die Lightning-producten maken moeten hiervoor licentiekosten betalen.

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024