Witold Kepinski - 10 mei 2023

IBM lanceert watsonx AI-platform voor de zakelijke markt

Op zijn jaarlijkse conferentie kondigt IBM watsonx aan, een nieuw data- en AI-platform. Dit platform integreert IBM's AI-aanbod en voegt de kracht van foundation, -of basismodellen toe die specifiek zijn ontworpen voor de complexe eisen van het bedrijfsleven. IBM CEO Arvind Krishna onthulde de nieuwe manieren waarop IBM bedrijfsklare en schaalbare AI zal stimuleren. 

IBM lanceert watsonx AI-platform voor de zakelijke markt image

IBM zegt met watsonx  een soepele, allesomvattende AI-workflow te leveren om te voldoen aan de behoeften van bedrijven voor een complete technologiestack. Hiermee kunnen teams AI-modellen trainen, optimaliseren en implementeren, met inbegrip van generatieve AI-functies.  Dit alles gebeurt met betrouwbare data, hoge snelheid en goed beheer, op één locatie en binnen elke cloudomgeving, aldus IBM.

Ondernemingen die overstappen op AI hebben toegang nodig tot een volledige technologiestapel waarmee ze AI-modellen kunnen trainen, afstemmen en implementeren, inclusief basismodellen en mogelijkheden voor machine learning, in hun hele organisatie met vertrouwde gegevens, snelheid en beheer - allemaal op één plek en om draaien in elke cloudomgeving.

Ook bij Think kondigt IBM verdere geplande verbeteringen aan, waaronder een GPU-as-a-service-infrastructuuraanbod dat is ontworpen om AI-intensieve workloads te ondersteunen, een door AI aangedreven dashboard voor het meten, volgen, beheren en helpen rapporteren over cloud-koolstofemissies, en een nieuwe praktijk voor watsonx en generatieve AI van IBM Consulting die de implementatie van AI door klanten zal ondersteunen.

Met watsonx biedt IBM een AI-ontwikkelingsstudio met toegang tot door IBM samengestelde en getrainde basismodellen en open-sourcemodellen, toegang tot een dataopslag om het verzamelen en opschonen van trainings- en afstemmingsgegevens mogelijk te maken, en een toolkit voor het beheer van AI in de handen van bedrijven die een naadloze end-to-end AI-workflow zullen bieden waardoor AI gemakkelijker aan te passen en te schalen is.

"Met de ontwikkeling van basismodellen is AI voor bedrijven krachtiger dan ooit", zegt Arvind Krishna , IBM-voorzitter en CEO. "Fundamentele modellen maken de inzet van AI aanzienlijk schaalbaarder, betaalbaarder en efficiënter. We hebben IBM watsonx gebouwd voor de behoeften van ondernemingen, zodat klanten meer kunnen zijn dan alleen gebruikers, ze kunnen AI-voordeel krijgen. Met IBM watsonx kunnen klanten snel trainen en implementeren van aangepaste AI-mogelijkheden in hun hele bedrijf, terwijl ze de volledige controle over hun gegevens behouden."

Klanten krijgen toegang tot de toolset, technologie, infrastructuur en adviesexpertise om hun eigen AI-modellen te bouwen - of beschikbare AI-modellen te verfijnen en aan te passen - op basis van hun eigen gegevens en deze op schaal in te zetten in een meer betrouwbare en open omgeving om zakelijk succes te stimuleren . Concurrerende differentiatie en unieke bedrijfswaarde zullen in toenemende mate kunnen worden afgeleid van de mate waarin een AI-model kan worden aangepast aan de unieke gegevens en domeinkennis van een onderneming.

Het IBM watsonx-platform bestaat uit drie productsets om aan deze behoeften te voldoen:

IBM watsonx.ai: een enterprise-studio van de volgende generatie, die naar verwachting algemeen beschikbaar zal zijn in juli 2023 , voor AI-bouwers om zowel traditionele machine learning als nieuwe generatieve AI-mogelijkheden, aangedreven door basismodellen, te trainen, testen, afstemmen en implementeren via een open en intuïtieve gebruikersomgeving.

  • De AI-studio biedt een reeks basismodellen, trainings- en afstemmingstools en een kosteneffectieve infrastructuur die de volledige levenscyclus van gegevens en AI mogelijk maakt, van gegevensvoorbereiding tot modelontwikkeling, implementatie en monitoring.
  • De studio bevat ook een basismodelbibliotheek die gebruikers eenvoudig toegang geeft tot door IBM beheerde en getrainde basismodellen. De IBM Foundation-modellen maken gebruik van een grote, samengestelde set bedrijfsgegevens, ondersteund door een robuust filter- en opschoningsproces en een controleerbare gegevenslijn. Deze modellen worden niet alleen op taal getraind, maar op verschillende modaliteiten, waaronder code, tijdreeksgegevens, tabelgegevens, geospatiale gegevens en gegevens over IT-gebeurtenissen. Een eerste set basismodellen zal beschikbaar worden gesteld in beta tech preview voor geselecteerde klanten. Voorbeelden van modelcategorieën zijn:
    • fm.code : modellen die zijn gebouwd om automatisch code voor ontwikkelaars te genereren via een interface in natuurlijke taal om de productiviteit van ontwikkelaars te verhogen en de automatisering van veel IT-taken mogelijk te maken.
    • fm.NLP : Een verzameling van grote taalmodellen (LLM's) voor specifieke of branchespecifieke domeinen die gebruik maken van gecureerde gegevens waarbij vooringenomenheid gemakkelijker kan worden beperkt en snel kan worden aangepast met behulp van klantgegevens.
    • fm.geospatial: een model gebouwd op klimaat- en teledetectiegegevens om organisaties te helpen bij het begrijpen en plannen van veranderingen in natuurramppatronen, biodiversiteit, landgebruik en andere geofysische processen die van invloed kunnen zijn op hun bedrijf.
  • Als onderdeel van een nieuwe samenwerking tussen IBM en Hugging Face, zal de watsonx.ai-studio voortbouwen op de open-sourcebibliotheken van Hugging Face en duizenden open modellen en datasets van Hugging Face aanbieden. Dit maakt deel uit van de toewijding van IBM om klanten een open ecosysteembenadering te bieden waarmee ze de beste modellen en architectuur kunnen benutten voor hun unieke zakelijke behoeften.

IBM watsonx.data: een geschikte gegevensopslag die is gebouwd op een open lakehouse-architectuur die is geoptimaliseerd voor beheerde gegevens en AI-workloads, ondersteund door query's, beheer en open gegevensindelingen om toegang te krijgen tot gegevens en deze te delen. De oplossing zal naar verwachting algemeen beschikbaar zijn in juli 2023 en:

  • De oplossing kan workloads zowel on-premise als in multi-cloudomgevingen beheren.
  • Door werklastoptimalisatie kan een organisatie met deze oplossing de kosten van datawarehouses tot 50 procent verlagen. 1
  • Watsonx.data stelt gebruikers in staat om toegang te krijgen tot hun steeds robuustere gegevens via één enkel toegangspunt, terwijl meerdere geschikte query-engines worden toegepast om waardevolle inzichten te ontdekken.
  • Het biedt ook ingebouwde beheertools, automatisering en integraties met de bestaande databases en tools van een organisatie om de set-up en gebruikerservaring te vereenvoudigen.

IBM watsonx.governance: een toolkit voor AI-governance om vertrouwde AI-workflows mogelijk te maken. De oplossing, die naar verwachting later dit jaar algemeen beschikbaar zal zijn:

  • Operationaliseert governance om de risico's, tijd en kosten die gepaard gaan met handmatige processen te verminderen en biedt de documentatie die nodig is om transparante en verklaarbare resultaten te behalen.
  • Biedt de mechanismen om de privacy van klanten te beschermen, proactief modelbias en -afwijkingen te detecteren en organisaties te helpen aan hun ethische normen te voldoen.

Met het watsonx-platform kunnen klanten voldoen aan de behoeften van hun organisatie op vijf belangrijke gebieden van hun bedrijf: interactie en conversatie met klanten en werknemers; het automatiseren van zakelijke workflows en interne processen; het automatiseren van IT-processen; bescherming tegen bedreigingen; en het aanpakken van duurzaamheidsdoelen.

IBM is ook van plan om in de toekomst watsonx.ai-basismodellen door te voeren in al zijn belangrijke softwareproducten, bijvoorbeeld:

  • Watson Code Assistant : een oplossing, die later dit jaar wordt verwacht, die gebruikmaakt van generatieve AI, zodat ontwikkelaars code kunnen genereren met een eenvoudig Engelstalig commando.
  • AIOps Insights : AI Operations (AIOps)-mogelijkheden uitgebreid met basismodellen die worden verwacht voor code en NLP om meer inzicht te bieden in de prestaties in IT-omgevingen, waardoor IT Operations (ITOps)-managers en Site Reliability Engineers (SRE's) incidenten sneller en goedkoper kunnen oplossen -efficiënte manier.
  • Watson Assistant en Watson Orchestrate : de digitale arbeidsproducten van IBM zullen naar verwachting worden gecombineerd met een NLP-basismodel om verbeterde werknemersproductiviteit en klantenservice mogelijk te maken.
  • Environmental Intelligence Suite : IBM EIS Builder Edition wordt mogelijk gemaakt door het geospatial foundation-model en later dit jaar beschikbaar als preview, waardoor organisaties op maat gemaakte oplossingen kunnen creëren die milieurisico's aanpakken en beperken op basis van hun unieke doelen en behoeften.

Eveneens op Think 2023 zal IBM een aantal aanvullende aankomende aanbiedingen aankondigen die gepland zijn om de acceptatie van AI te stimuleren, waaronder:

  • Nieuw GPU-aanbod op IBM Cloud : Om tegemoet te komen aan de wereldwijde behoefte aan basismodellen, kondigt IBM nieuwe GPU-aanbiedingen aan op IBM Cloud, een op AI afgestemde infrastructuur die is ontworpen om rekenintensieve workloads van ondernemingen te ondersteunen. Later dit jaar zal IBM naar verwachting full-stack high-performance, flexibele, AI-geoptimaliseerde infrastructuur aanbieden, geleverd als een service op IBM Cloud, voor zowel training als basismodellen.
  • IBM Consulting Centre of Excellence voor Generative AI: IBM Consulting kondigt een Center of Excellence voor generatieve AI aan met meer dan 1.000 generatieve AI-experts en is van plan een op watsonx gerichte praktijk op te bouwen die watsonx actief zal bouwen en implementeren voor klanten. IBM Consulting heeft via zijn beproefde IBM Garage-methode tientallen klantopdrachten voltooid door generatieve AI te integreren met IBM Watson en een portfolio van ecosysteempartners.
  • IBM Cloud Carbon Calculator : een AI-geïnformeerd dashboard waarmee klanten hun CO2-uitstoot in verband met hun hybride multi-cloudtraject kunnen meten, volgen, beheren en rapporteren. IBM Cloud Carbon Calculator, gebaseerd op technologie van IBM Research, zal naar verwachting later dit jaar algemeen beschikbaar zijn. Het dashboard vormt een aanvulling op de bestaande duurzaamheidsoplossingen van IBM met een uitgebreid portfolio van technologie en expertise, waaronder de IBM Envizi ESG Suite , IBM Turbonomic , IBM Planning Analytics, en IBM LinuxONE, die organisaties helpen hun duurzaamheids- en bedrijfsdoelstellingen te versnellen.
  • Nieuw onderzoek van IBM onthult dat generatieve AI een van de zeven trends is die het bedrijfsleven vormgeven moeten een "AI-first"-mentaliteit aannemen en hoe leiders nu en in de toekomst het meest effectief kunnen profiteren van de kansen van AI, en de toegenomen risico's in hun hele organisatie kunnen beheersen.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
Gartner BN en BW tm 03-11-2024