Uitgelekt document biedt inzage in leeftijden van ontslagen Kyndryl-werknemers
Een uitgelekt document biedt inzage in de leeftijd van werknemers waarvan Kyndryl, een spin-off van IBM, als onderdeel van een reorganisatie afscheid neemt. De gemiddelde leeftijd van ontslagen werknemers ligt op 55.
Het document lekt op een gevoelig moment voor Kyndryl, dat in de rechtzaal wordt beschuldigd van leeftijdsdiscriminatie. Uit de documentatie blijkt dat Kyndryl bij zijn recente ontslagronde afscheid neemt van 156 mensen, die tussen de 25 en 70 jaar oud zijn. De gemiddelde leeftijd van deze groep ligt op 55. Daarnaast gaan 264 werknemers in een andere functie aan de slag. Zij zijn tussen de 24 en 70 jaar oud, waarbij de gemiddelde leeftijd 52 jaar bedraagt.
De cijfers zijn intern door Kyndryl gedeeld en door een werknemer die getroffen is door de reorganisatie verstrekt aan The Register. De informatie is door Kyndryl verzameld en gedeeld om aan de Age Discrimination in Employment Act (ADEA) te kunnen voldoen. Zij kunnen als onderdeel van deze wet ervoor kiezen af te zien van hun recht om Kyndryl aan te klagen, in ruil voor een financiële vergoeding. Ter ondersteuning van deze optie levert Kyndryl alle getroffen werknemers deze statistieken aan.
Werkwijze wijkt af van IBM
Met de werkwijze wijkt Kyndryl af van de werkwijze van IBM. IBM deelde de cijfers niet, wat mogelijk was door werknemers die akkoord gaan met een ontslagvergoeding de mogelijkheid te blijven bieden IBM voor de rechter te dagen.
De cijfers komen op een gevoelig moment. Eerder deze maand startte een voormalig global software director een rechtszaak tegen IBM en Kyndryl wegens leeftijdsdiscriminatie. De 64-jarige vrouw stelt dat Kyndryl IBM's strategie rond het ontslaan van oudere werknemers overneemt en beide bedrijven zich schuldig maken aan leeftijdsdiscriminatie. De bedrijven ontkennen dit; een woordvoerder van IBM meldde onder meer dat iedere vorm van discriminatie lijnrecht ingaat tegen de bedrijfscultuur van IBM. De woordvoerder ontkent dan ook dat er sprake is van systematische discriminatie binnen IBM.