Werknemer wil AI gebruiken om werkdruk te verminderen
Microsoft publiceert de Nederlandse resultaten van het jaarlijkse Work Trend Index-rapport. Uit het onderzoek, dat jaarlijks de huidige en opkomende trends op het gebied van werk analyseert in Nederland en wereldwijd, blijkt dat de manier waarop mensen werken radicaal gaat veranderen door de komst van AI. De Nederlandse werkgever geeft aan dat werknemers nieuwe skills moeten gaan ontwikkelen om AI efficiënt in te gaan zetten.
Een tekort aan focus leidt tot minder innovatie
Het communicatieverkeer blijft alsmaar toenemen en de Nederlandse werknemer heeft moeite om dit bij te benen en tegelijkertijd de tijd en focus voor belangrijke taken te behouden. 59% van de Nederlandse respondenten geeft aan dat zij moeite hebben om de tijd en energie te vinden om hun werk te doen en 63% verlangt naar meer focustijd zonder onderbrekingen. Voor deze groep geldt dat zij 3.5x zoveel moeite hebben om innovatief te blijven werken en strategisch te kunnen blijven denken. Dit baart managers zorgen; meer dan de helft (56%) geeft aan dat zij bezorgd zijn over het gebrek aan innovatie op de werkvloer.
Zorgen over baanverlies wegen niet op tegen meer efficiëntie
Wereldwijd zijn er zorgen over welke impact AI zal hebben op de banenmarkt. Uit het onderzoek blijkt echter dat Nederlandse werknemers liever het werk aan AI delegeren om hun werkdruk te verminderen (62%) dan dat ze bang zijn dat het hun baan kost (44%).
Het verlangen om werk te delegeren aan AI moet ook kracht bijgezet worden door het ontwikkelen van nieuwe skills om AI zo efficiënt mogelijk in te zetten. Meer dan driekwart van de werkgevers (82%) geeft aan dat de skills om met AI te werken en voorbereid te zijn op de groeiende rol van AI belangrijk zullen zijn in het sollicitatieproces. Op dit moment geven Nederlandse werknemers aan dat zij AI willen gebruiken voor administratief werk (71%), evenals werk op analytisch (72%) en creatief (65%) gebied.
Shanna Bosmans (foto), Chief Hybrid Officer Microsoft, Nederland: “Vorig jaar zagen we een shift in de waar en wanneer van werk. We gingen van vaste uren en werkplekken naar flexibele uren en thuiswerken. Nu gaat het om de hoe van werken. Naarmate het werktempo en de informatie-overload toenemen, besteden we een steeds groter deel van onze dag aan het scheiden van communicatie over werken en het werken zelf. Generatieve AI biedt ons een kans om op een nieuwe manier te werken. Een manier van werken, waarbij we repetitieve taken bijvoorbeeld uit handen geven en ons kunnen richten op het werk dat er voor ons ertoe doet.”
Over het onderzoek
Microsoft heeft voor dit onderzoek 31.000 mensen in 31 landen ondervraagd en miljarden anonieme en geaggregeerde Microsoft 365-productiviteitssignalen geanalyseerd, samen met arbeidstrends uit de LinkedIn Economic Graph.