Hans Steeman - 19 juni 2023

MinIO staat solide in de markt

MinIO is inmiddels de ongekroonde koning van ’s werelds snelste open source Kubernetes native S3 object storage. Alle elementen waar hyperscalers om vragen zitten in de code verwerkt. De startup heeft in recordtijd de markt voor zich weten te winnen. Ondanks dat succes blijft men een beetje onzichtbaar.

MinIO staat solide in de markt image

MinIO is een krachtige, S3-compatibele objectopslag. Het is gebouwd voor grootschalige AI/ML, data lake en database workloads. Het draait on-prem en op elke cloud (publiek of privaat) en van het datacenter tot aan de rand. MinIO is software gedefinieerd en open source onder GNU AGPL v3.

Het bedrijf MinIO is sinds 2016 de stuwende kracht achter de zeer succesvolle open source S3 object storage, en groeit zonder daar veel ruchtbaarheid aan te geven. De community doet zijn werk met het verspreiden van het verhaal. De groei van het gebruik, en dus het bedrijf, is van een andere orde omdat de vraag naar S3-compatibele object opslag gestaag blijft groeien. Bedrijven kiezen steeds vaker voor een multicloud strategie en MinIO’s S3-oplossing past in dat plaatje. Ontwikkelaars vinden in MinIO de gewenste partner. Grote bedrijven, ook in Nederland, hebben de technologie volop in gebruik.

Tijdens de IT Press Tour sprak Dutch IT Channel met Jonathan Symonds, CMO bij MinIO en Anand Babu Periasamy (foto), CEO en medeoprichter van MinIO. Hun verhaal is helder: "Object storage is niet langer alleen een archiefopslag, het is nu op veel meer gebieden gangbaar dan vroeger. Het is een bedrijfsoplossing die de laatste jaren gestaag aan populariteit heeft gewonnen."

Het succes van MinIO blijkt niet alleen al de grote groep gebruikers die het bedrijf nu al financieel onafhankelijk maken van financiers, men heeft inmiddels ook een waarde van meer dan 1 miljard dollar waardoor het de status Unicorn heeft gekregen. De financiële onafhankelijkheid is in de tijd dat financiers minder gretig zijn een extra zekerheid. Lachende gezichten bij het management op het nieuwe hoofdkantoor in Redwood (CA). Typisch een succesverhaal waar Silicon Valley zo trots op is.

Tegelijkertijd bouwt MinIO door aan zijn ecosysteem, vooral nu ook andere leveranciers van cloudopslag en gegevensbeheer zich richten op de vraag naar cloud software voor bestands- en objectopslag van hun kanaal- en eindklanten. Dat gaat niet altijd zonder problemen. Recent doken disputen op, waarbij MinIO deze bedrijven beticht van het schenden van de open source licentie. Bedrijven die hier gebruik van maken moeten daarover open zijn en de ontwikkelingen delen. Dit heeft recent tot felle publieke discussies tussen MinIO en een aantal gebruikers geleid.

Anand Babu: “Er zijn voorwaarden verbonden aan het gebruik van open source software, waaronder het erkennen van elkaars technologische inspanningen. MinIO heeft zich sterk gemaakt om zijn open source software te beschermen tegen vermeende inbreuken door andere leveranciers. Leveranciers van gesloten oplossingen kunnen onze software niet overnemen en het buiten onze licentie om als hun eigen software aanbieden. Dat is volgens ons nu wel gebeurd."

Door: Hans Steeman

Tanium BW 08/10/2024 - 01/11/2024 Vertiv BW 17-10 tm 31-10-2024
Gartner BN en BW tm 03-11-2024