Wouter Hoeffnagel - 25 juni 2023

Hoe ERP-integratie de acceptatiegraad van de webshop een boost geeft

Voor bedrijven is het ERP een onmisbare backbone die de gegevens bevat van de 'heilige driehoek’: producten, prijzen en klanten. Het ERP speelt daarom ook een grote rol bij e-commerce, want de acceptatie van een webshop, door zowel interne teams als door klanten, heeft in grote mate te maken met het vertrouwen in de informatie die in de webshop gepresenteerd wordt.

Hoe ERP-integratie de acceptatiegraad van de webshop een boost geeft image

De meeste e-commerceplatforms dupliceren data uit het ERP-systeem; een oplossing die snel rommelig wordt en resulteert in silo's tussen de twee systemen en onvolledige of onjuiste gegevens in de webshop. ERP-geïntegreerde e-commerce zorgt ervoor dat de webshop gevoed wordt door real-time data uit het ERP. Hierdoor is de webshop een bron van waarheid is waar zowel klanten als commerciële teams op kunnen rekenen. Dit is essentieel voor de nauwkeurigheid van de webshop - en daarmee voor de acceptatie.

Sana Commerce deelt tactieken die de acceptatie verhogen en klanten laten terugkomen.

1. Stimuleer de samenwerking met interne teams

Een ineffectieve webshop kan ervoor zorgen dat teams veel tijd kwijt zijn aan het oplossen van zaken als onnauwkeurige voorraad- en prijsinformatie (als gevolg van het ontbreken van realtime updates) of ontoegankelijke accountinformatie. Deze issues creëren wantrouwen en weerstand tussen IT, sales, klantenservice en e-commerce. Om ervoor te zorgen dat interne teams de webshop omarmen, is het essentieel dat dit een effectief en nuttig kanaal voor hen is.

Het is belangrijk om te onderstrepen hoe de webshop het werk van medewerkers kan versterken. Benadruk bijvoorbeeld richting commerciële teams welke functies speciaal voor hen zijn gebouwd. Zo hebben geautomatiseerd orderbeheer en zelfbedieningsmogelijkheden voor klanten een enorme impact op klantenservice- en verkoopteams. Deze medewerkers kunnen zich dan meer concentreren op cross- en upselling, of de relatie met partners verbeteren door bijvoorbeeld een bestelling te plaatsen namens een distributeur die onderweg is en geen handen vrij heeft.

2. Geef prioriteit aan klantervaring (CX) met personalisatie

Om ervoor te zorgen dat klanten zich gestimuleerd voelen om de webshop te gebruiken, moet hun online ervaring vergelijkbaar zijn met hun offline ervaring - en deze liefst overtreffen. Het is noodzakelijk om tooling te gebruiken die datafouten minimaliseert en prioriteit geeft aan de specifieke wensen van B2B-inkopers.

ERP-geïntegreerde e-commerce levert superieure klantervaringen op. Met toegang tot zowel offline als online klantgeschiedenis, hebben klanten gemakkelijk inzicht in alle informatie, van bestelgeschiedenis en offertes tot retouren. Door personalisatie kunnen klanten zich welkom en gezien voelen, zonder tussenkomst van een verkoper of klantenservicemedewerker.

Enkele manieren om een fantastische gepersonaliseerde ervaring te bieden, waardoor de shop-acceptatie wordt aangemoedigd, zijn:

  • Het makkelijk omzetten van offertes in bestellingen
  • Het tonen van klantspecifieke prijzen en acties
  • Klantspecifieke voorraad en producten weergeven
  • Het bewaren van de winkelwagen zodat klanten later de bestelling af kunnen maken
  • Het direct laten herbestellen van eerder gekochte producten

3. Verander klanten in merkambassadeurs

Dankzij ERP-integratie kunnen servicemedewerkers erop vertrouwen dat de informatie in de webshop de meest actuele en relevante bron van waarheid is voor klanten, zonder dat ze hoeven te schakelen tussen systemen. Dit stelt hen in staat om het contact met klanten te optimaliseren. Tegelijkertijd zal de druk op de klantenservice afnemen als klanten erop kunnen vertrouwen dat de webshop de juiste informatie geeft. Dit verbetert de ervaring voor de klant en de relatie op de lange termijn.

4. Benut het potentieel van de webshop door middel van SMART-doelen

Een van de belangrijkste problemen bij het formuleren van ambities rond e-commerceprojecten is het ontbreken van meetbare en zinvolle doelen. ERP-geïntegreerde e-commerce levert meetbare en impactvolle resultaten op, omdat alle offline en online gegevens zich op één plek bevinden. Dit maakt het gemakkelijk om de prestaties van de webshop te vergelijken en te volgen.

Het vaststellen van SMART-doelen en het sturen op het bereiken daarvan versterkt de verbetering van de webshop. Het SMART-model (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Relevant en Tijdgebonden) is een bekende structuur die vooral van nut is als het gaat om het volgen van de voortgang van specifieke projecten.

“Slechte acceptatie van B2B e-commerce heeft negatieve gevolgen voor bijna elke functie binnen de business, waardoor het behalen van belangrijke bedrijfsdoelen, waaronder groei en winstgevendheid, wordt belemmerd”, zegt Tim van Hattem, Executive Vice President Enterprise bij Sana Commerce. “Nu B2B-sales rigoureus verschoven is naar online, is een hoge acceptatie van het e-commercekanaal nog dringender geworden. Om succesvol te kunnen zijn, is een geïntegreerd e-commerceplatform essentieel.”

DIC Security Day BW tm 1 juli 2025
DIC Security Day BN + BW tm 1 juli