Europese Raad en Europees Parlement bereiken akkoord over EU Data Act
De Europese Raad en het Europees Parlement hebben deze week een voorlopig akkoord bereikt over de EU Data Act. Deze Europese wetgeving moet de regels omtrent het gebruik van AI in de Europese Unie (EU) harmoniseren, wat moet leiden tot een eerlijke toegang tot en gebruik van data.
Dit meldt onder meer Thierry Breton, Eurocommissaris voor Interne Markt, op Twitter. Breton spreekt van een mijlpaal in het opnieuw vormgeven van de digitale ruimte. Ook stelt Breton dat de EU Data Act bijdraagt aan een bloeiende Europese data-economie, die zowel innovatief als open is.
Another deal! 👍👍
— Thierry Breton (@ThierryBreton) June 27, 2023
⁰Tonight’s agreement on the #DataAct is a milestone in reshaping the digital space.
Thanks to the swift work of the EP @delcastillop & the 🇸🇪 Council Presidency, we are on the way of a thriving 🇪🇺 data economy that is innovative & open — on our conditions. pic.twitter.com/vTWUU8xTx9
De Europese Raad meldt in een verklaring dat de EU Data Act zorgt voor:
- Eerlijkheid in het toewijzen van waarde uit data over actoren in de digitale ruimte
- Stimulatie van een concurrerende datamarkt
- Open kansen voor datagedreven innovatie
- Data die voor iedereen toegankelijker is
Interoperabiliteit
De EU Data Act moet het onder meer eenvoudiger maken om van provider van dataverwerkingsdiensten te wisselen. Ook brengt de wetgeving waarborgen met zich mee tegen onrechtmatige overdracht van data door cloud service providers. De EU Data Act zorgt ook voor de ontwikkeling van standaarden rondom interoperabiliteit voor data die door verschillende sectoren wordt gebruikt.
De Europese wet moet zowel individuen als bedrijven meer controle geven over hun data. Hiervoor wordt onder meer een zogeheten 'versterkt porabiliteitsrecht' geïntroduceerd. Dit betekenet onder meer dat data eenvoudig tussen verschillende diensten moet kunnen worden verplaatst. Bedrijven en consumenten krijgen meer rechten om te bepalen wat er mag gebeuren met data die hun verbonden producten genereren. Het gaat daarbij onder meer om Internet of Things-apparaatuur.
Regels rondom het delen van data, het verkrijgen van compensatie hiervoor en het beslechten van geschillen op dit vlak moet de concurrentie op de markt stimuleren.
Toegang tot data voor overheidsinstanties
Onderdeel van de EU Data Act is ook een bepaling die overheidsinstanties, de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en EU-organen toegang geeft tot data die in het bezit zijn van de particuliere sector. De Europese Raad spreekt over 'data die in uitzonderlijke situaties nodig is, met name in het geval van een publiek noodgeval zoals een overstroming of bosbrand, of voor het vervullen van een taak in het openbaar belang'.
Meer informatie is hier beschikbaar.