Wouter Hoeffnagel - 06 juli 2023

IDC: Europese IoT-uitgaven stijgen met 11%

Europese organisaties geven naar verwachting in 2023 ongeveer 227 miljard dollar uit aan Internet of Things (IoT)-technologie. IoT-gerelateerde uitgaven blijven naar verwachting groeien met een vijfjaarlijks samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 11%, tot bijna 345 miljard dollar in 2027.

IDC: Europese IoT-uitgaven stijgen met 11% image

Dit meldt marktonderzoeker IDC in zijn Worldwide Internet of Things Spending Guide. De ontwikkeling van het IoT in Europa weerspiegelt de evoluerende investeringsdoelstellingen van bedrijven op het gebied van digitale transformatie met betrekking tot kostenreductie, stroomlijning van processen, automatisering en verbeterde klantervaring. Er is echter een wisselende dynamiek op de regionale markten. De investeringen van Centraal- en Oost-Europese (CEE) organisaties blijven bijvoorbeeld aanzienlijk onder het Europese marktgemiddelde, met verwachte eencijferige stijgingen gedurende de prognoseperiode.

In de afgelopen drie jaar zijn veel investeringen in CEE opgeschort vanwege de verschillende uitdagingen in verband met de pandemie, de oorlog in Oekraïne en de algemeen onder druk staande macro-economische omgeving. Aangezien IoT echter een integraal onderdeel is gebleken van kostenreductie, procesoptimalisatie, automatisering en verbeterde beheer- en monitoringmogelijkheden verwacht IDC echter dat de investeringen tegen het einde van de prognoseperiode weer toenemen.

Breed scala aan use cases

Vanuit een algemeen sectorperspectief worden de Europese IoT-uitgaven naar verwachting gestimuleerd door investeringen van productie-, nutsbedrijven en professionele dienstverleners. Prominente use-cases zijn onder meer het beheer van productiemiddelen, distributieautomatisering en infrastructuur voor slimme gebouwen. De snelste acceptatie van IoT zal worden gezien in gebruiksscenario's zoals irrigatiebeheer in de hulpbronnenindustrie en wagenparkbeheer in transport.

IDC wijst ook op opvallende verschuivingen in use cases in diverse sectoren. Denk daarbij aan discrete productie, procesproductie, detailhandel, hulpbronnenindustrieën, transport en telecommunicatie. De veranderende use cases weerspiegelen de verschuivende DX-investeringsdoelstellingen van ondernemingen, waarvan sommige zijn gestimuleerd door de COVID-19-pandemie en de daaropvolgende zakelijke en maatschappelijke verstoringen.

In termen van technologie blijven modules en sensoren IoT-gerelateerde uitgaven stimuleren. Ook gerelateerde diensten zoals industrieel onderhoud ter ondersteuning van de voortdurende werking van apparaathardware ("dingen"), outsourcingdiensten voor verticale bedrijfsprocessen, infrastructuur als een service, en gegevens as a Service spelen hierbij een rol. Low power wide area networks (LPWAN's) zien naar verwachting de snelst groeiende investeringen; zij zijn de komende jaren een cruciaal IoT-gebied voor telecomaanbieders. De uitgaven aan analysesoftware stijgen eveneens, aangezien organisaties ernaar streven om gegevens die zijn verzameld door endpoints om te zetten in bruikbare inzichten.

'Budgetten blijven onder druk staan'

"Vanwege de onzekere macro-economische context wordt verwacht dat Europese organisaties druk blijven voelen op budgetten, terwijl extra investeringen op korte en middellange termijn beperkt blijven", zegt Alexandra Rotaru, senior onderzoeksanalist bij IDC's European Data & Analytics Team. "IoT blijft echter een cruciale tool voor het verbeteren van prestaties en efficiëntie en het vergroten van automatiseringsmogelijkheden. Het zal een belangrijk investeringsgebied blijven, dat organisaties helpt om kosten te verlagen en de productiviteit te verbeteren, ondanks de uitdagingen."

Outpost24 17/12/2024 t/m 31/12/2024 BN + BW