Wouter Hoeffnagel - 05 juli 2023

'EU gaat integratie Teams in Office 365 onderzoeken'

De Europese Commissie gaat een nieuw onderzoek uitvoeren naar de integratie van Teams in Office 365. Gesprekken tussen Microsoft en de Europese Commissie zijn op niets uitgelopen.

'EU gaat integratie Teams in Office 365 onderzoeken' image

Dit meldt Reuters op basis van anonieme bronnen. Het onderzoek is gebaseerd op een klacht die in 2020 is ingediend door Slack, dat inmiddels in handen is van Salesforce. De klacht gaat over het gratis opnemen van Teams in Office 365. Slack stelt dat Microsoft hierdoor een oneerlijk voordeel heeft in de markt voor productiviteitssoftware en concurrenten benadeelt.

Gesprekken op niets uitgelopen

Microsoft en de Europese Commissie voerde eerder gesprekken in een poging nader onderzoek naar de kwestie te voorkomen. Deze gesprekken zijn naar verluid echter op niets uitgelopen. Microsoft stelde hierbij onder meer voor Teams van Office 365 te scheiden en beide onder een eigen tarief onder de markt te brengen. Microsoft en de Europese Commissie zouden het echter niet eens zijn geworden over de tarieven die hiervoor moeten worden gerekend.

Microsoft kreeg in de afgelopen tien jaar al voor 2,2 miljard euro aan boetes opgelegd wegens het schenden van mededingingsregels. Het ging hierbij om het combineren van diverse producten van de Amerikaanse techgigant. Denk hierbij onder meer aan de integratie van de eigen webbrowser en mediaplayers van Microsoft in het Windows besturingssysteem.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024