Redactie - 11 juli 2023

EU keurt European Chips Act goed

In een nieuwe European Chips Act, die is goedgekeurd binnen het Europees Parlement, moet de halfgeleidersector binnen het continent zodanig worden gestimuleerd dat lokale productie van minder dan 10 procent naar 20 procent gaat. Daarmee moet de levering van halfgeleiders in de EU – een pijnpunt de afgelopen jaren – veilig worden gesteld.

EU keurt European Chips Act goed image

Tijdens de plenaire vergadering van het Europees Parlement in Straatsburg is vandaag de Chips Act geratificeerd, waaronder de levering van halfgeleiders binnen de Europese Unie veilig moet worden gesteld. De goedkeuring is een formaliteit: het Europees Parlement en de Europese Raad bereikten al overeenstemming over het nieuwe wetgevende initiatief. Europese fabrikanten moeten worden gestimuleerd om meer chips op eigen bodem te produceren, waardoor de Europese halfgeleiderproductie van het huidige peil – minder dan tien procent – naar twintig procent wordt opgekrikt.

Meer dan 3 miljard aan R&D

De belangrijkste reden achter de nieuwe richtlijn zit in de wereldwijde chipcrisis van de afgelopen jaren: de pandemie, zo stipt de Europese Commissie aan in een persbericht, heeft ‘kwetsbaarheden in de mondiale toeleveringsketens aan het licht gebracht.’ Stijgende industriekosten en consumentenprijzen hebben tot een tekort aan halfgeleiders geleid, dat het herstel van Europa vertraagde.

Europese parlementsleden hebben 3,3 miljard euro vrijgemaakt voor de stimulering van onderzoek en ontwikkeling op gebied van halfgeleiders. Ook komt er een netwerk van competentiecentra om gaten in de kennis te dichten.

Sector stimuleren

Op die manier wil de EU investeringen aantrekken en zowel productie als R&D stimuleren, ook voor kleine en middelgrote ondernemingen. Met name in chipontwerp ziet de EU een belangrijke kans. Er zullen gerichte projecten worden ondersteund om de voorzieningszekerheid van chips binnen de Unie te verzekeren.

Ook moeten er een crisisresponsmachine en een reeks noodmaatregelen komen. Zoals een prioriteit maken van de levering van producten die getroffen zijn door tekorten, en het uitvoeren van gezamenlijke aankopen voor de lidstaten.

In samenwerking met Data News

Outpost24 17/12/2024 t/m 31/12/2024 BN + BW