Wouter Hoeffnagel - 19 juli 2023

Meta introduceert nieuw taalmodel Llama 2

Meta introduceert Llama 2, de volgende generatie van het large language model (LLM) van het bedrijf. Llama kan in de cloud draaien, maar ook op lokalke hardware zoals high-end smartphones en pc's.

Meta introduceert nieuw taalmodel Llama 2 image

Llama 2 is per direct beschikbaar en gratis toegankelijk voor onderzoeks- en commercieel gebruik. Het nieuwe taalmodel is met veertig procent meer data getraind dan Llama 1. Ook moet de nieuwe generatie sneller antwoorden kunnen serveren.

Gesprektools maken

Meta stelt ook zogeheten model weights en startcode beschikbaar waarmee developers van Llama 2 een gesprekstool kunnen maken. Het moederbedrijf van Facebook en Instagram stelt het taalmodel nu als opensource beschikbaar, zodat ontwikkelaars en onderzoekers fouten in de tool kunnen identificeren. Meta wil zo Llama 2 blijven verbeteren.

Het taalmodel is door zowel interne als externe teams op veiligheid getest. Meta belooft dit te blijven doel en op basis van de resultaten verbeterde versies uit te brengen.

Als onderdeel van een samenwerking met Microsoft is dit Amerikaanse techbedrijf de preferred partner voor Llama 2. Het LLM is onder meer beschikbaar via de Azure AI model catalogus, waarmee ontwikkelaars Microsoft Azure kunnen gebruiken om met LLM te bouwen. Llama 2 is echter ook beschikbaar via andere providers, waaronder Amazon Web Services (AWS) en Hugging Face.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Gartner BW tm 02-11-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024