Redactie - 20 juli 2023

Brabants bedrijf verdacht van omzeilen exportbeperkingen Rusland

De Fiscale Opsporingsdienst (FIOD) verdenkt IT-groothandel Ixus Trade uit Moerdijk ervan exportbeperkingen naar Rusland te omzeilen. Het bedrijf zou computeronderdelen leveren aan het land die voor zowel civiele als militaire doeleinden ingezet kunnen worden.

Brabants bedrijf verdacht van omzeilen exportbeperkingen Rusland image

De Financial Times meldt dat de eigenaar van Ixus Trade, de in de Sovjet-Unie geboren Konstantin T., is aangehouden. De FIOD bevestigt dat een 41-jarige man uit Etten-Leur is aangehouden op verdenking van het omzeilen van de sanctiewetgeving tegen Rusland. Zijn voorarrest is met veertien dagen verlengd.

Bij de arrestatie is beslag gelegd op de fysieke en digitale administratie, evenals de magazijnvoorraad van het bedrijf. De website van Ixus Trade is op het moment van schrijven onbereikbaar.

Export via uitwijklanden

Ixus Trade zou computeronderdelen hebben geleverd aan Rusland die voor zowel civiele als militaire doeleinden kunnen worden ingezet. Het bedrijf zou hiermee exportrestricties tegen Rusland hebben geschonden. De eigenaar zou de onderdelen exporteren naar zogeheten 'uitwijklanden'. Denk hierbij aan Kazachstan, Kirgizië, Mongolië, Oezbekistan, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten. Via deze landen zouden de onderdelen hun weg naar Rusland hebben gevonden.

Sophos All Colours BW 10-10-2024 tm 31-10-2024 Vertiv BW 17-10 tm 31-10-2024
Tanium BN+BW 8/10/2024 - 01/11/2024