Wouter Hoeffnagel - 27 juli 2023

Amerikaanse AI-spelers zetten in op zelfregulering

Verschillende grote Amerikaanse spelers op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) zetten via een nieuw initiatief in op zelfregulering. Zij willen hiermee voorkomen dat de Amerikaanse overheid bindende regels oplegt.

Amerikaanse AI-spelers zetten in op zelfregulering image

Het gaat om het Frontier Model Forum, waarbij diverse AI-spelers betrokken zijn. Denk hierbij aan Google, Microsoft, OpenAI en AI-startup Anthropic. Het initiatief kent vier doelstellingen:

  • Het bevorderen van de veilige ontwikkeling van AI
  • Het opstellen van best practices
  • Samenwerken met beleidsmakers, academici, maatschappelijke organisaties en bedrijven en het delen van kennis over veiligheid en veiligheidsrisico's.
  • Het ondersteunen van de ontwikkeling van applicaties die helpen de grootste uitdagingen van de maatschappij op te lossen, waaronder klimaatverandering, het vroegtijdig opsporen en voorkomen van kanker en aanpakken van cyberdreigingen.

Toegankelijk voor andere partijen

Het initiatief is toegankelijk voor alle partijen die zogeheten 'frontier-modellen' ontwikkelen. Ook moeten partijen een sterke inzet tonen voor de veiligheid van het frontier-model, onder meer via een technische en institutionele aanpak. Daarnaast moeten partijen willen bijdragen aan het ondersteunen van de activiteiten van het Frontier Model Forum door deelname in gezamenlijke initiatieven en het ondersteunen van de ontwikkeling van het functioneren van het initiatief.

Meer informatie is onder meer te vinden in een blogpost van Google en Microsoft.

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
Huawei BN+BW 05-09-2024 tm 13-09-2024