Wouter Hoeffnagel - 23 augustus 2023

'Mogelijk rechtszaak van New York Times tegen OpenAI op komst'

The New York Times (NYT) overweegt een rechtszaak aan te spannen tegen OpenAI. Reden hiervoor is het gebruik van content van NYT door OpenAI voor het trainen van ChatGPT. Het wil via de rechter het intellectueel eigendom op deze content beschermen.

'Mogelijk rechtszaak van New York Times tegen OpenAI op komst' image

Dit meldt NPR op basis van twee anonieme bronnen. Advocaten van The New York Times Company, het mediabedrijf achter de Amerikaanse krant, zouden al weken in onderhandeling zijn met OpenAI. NYT wil onder meer dat OpenAI een overeenkomst afsluit voor het gebruik van zijn content en wil overeenkomst bereiken over licentierechten.

Onderhandelingen verlopen niet soepel

Deze onderhandelingen zouden echter niet soepel verlopen. Sterker nog: in de gesprekken zou zo weinig schot zitten dat NYT een gang naar de rechter serieus overweegt. Ars Technica wijst op de mogelijke gevolgen indien de rechter NYT in het gelijk stelt. Zo kan dit leiden tot boetes tot 150.000 dollar per overtreding per individueel stukje content. Door de grote hoeveelheid content waarover NYT beschikt kan het totale bedrag dan ook fors oplopen. In het uiterste geval kan dit ertoe leiden dat OpenAI zich gedwongen ziet de volledige achterliggende dataset van ChatGPT te wissen.

Het is niet de eerste rechtszaak tegen OpenAI. Het bedrijf wordt in onder meer een class action-rechtszaak beschuldigd van de diefstal van intellectueel eigendom en het schenden van privacyrechten. Ook is het bedrijf door boekenschrijfster en comédienne Sarah Silverman voor de rechter gedaagd wegens het schenden van auteursrechten.

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
Huawei BN+BW 05-09-2024 tm 13-09-2024