Wouter Hoeffnagel - 25 augustus 2023

Mozilla: Franse wet rond blokkeren schadelijke content leidt tot censuur

Mozilla, ontwikkelaar van onder meer de webbrowser Firefox, uit felle kritiek op een Frans plan voor wetgeving die webbrowsers schadelijke content moet laten blokkeren door de onderliggende software. Mozilla vreest dat dit tot censuur leidt en de vrije toegang tot content op internet in geding kan brengen.

Mozilla: Franse wet rond blokkeren schadelijke content leidt tot censuur image

Het gaat concreet om zogeheten 'SREN-wet', waaraan de Franse overheid momenteel werkt. Deze wetgeving bevat onder meer een verplichting voor ontwikkelaars van webbrowsers om tools te integreren die schadelijke content kunnen blokkeren. Welke content hier exact onder valt is niet in de wet opgenomen en bepaalt de Franse overheid.

Mozilla schrijft: "Hoewel gemotiveerd door een legitieme zorg, zou deze stap om websites rechtstreeks in de browser te blokkeren rampzalig zijn voor het open internet en niet in verhouding staan tot de doelstellingen van het wetgevingsvoorstel: het bestrijden van fraude. Het zal ook een zorgwekkend precedent scheppen en technische capaciteiten creëren die andere regimes voor veel snodere doeleinden zullen gebruiken. Door gebruik te maken van bestaande beschermingsaanbiedingen tegen malware en phishing in plaats van deze te vervangen door door de overheid verstrekte blokkeerlijsten, zijn blokkeerlijsten op apparaatniveau een veel betere route om de doelstellingen van de wetgeving te bereiken.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Gartner BW tm 02-11-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Huawei BN+BW 05-09-2024 tm 13-09-2024