Martijn Kregting - 21 september 2023

Netwerk Internationaal Strafhof gehackt, gevolgen onduidelijk

Het computernetwerk van het in Den Haag gevestigde Internationaal Strafhof (ICC) is vorige week gehackt. Dat nieuws heeft de organisatie afgelopen dinsdag naar buiten gebracht. Het ICC stelt dat het tegenmaatregelen getroffen heeft. Er zijn geen details bekend gemaakt over het soort cyberaanval en de gevolgen.

Netwerk Internationaal Strafhof gehackt, gevolgen onduidelijk image

Foto: ICC/Jeroen Bouman.

Een woordvoerder van het ICC, Fadi El Abdallah, stelt in een schriftelijke verklaring dat er extra ‘respons- en veiligheidsmaatregelen worden genomen’, met de hulp van de Nederlandse autoriteiten. Het ICC ontdekte volgens de verklaring vorige week ongebruikelijke activiteit op zijn computernetwerk, wat aanleiding gaf tot een reactie die nog steeds gaande was. El Abdallah wil geen commentaar geven op de ernst van de hack, of deze volledig is opgelost en wie er mogelijk achter zit.

Permanent tribunaal

Het ICC is het permanente tribunaal voor oorlogsmisdaden in Den Haag, opgericht in 2002 om oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid te berechten. Aanklagers bij de rechtbank voeren momenteel zeventien onderzoeken uit naar situaties in onder meer Oekraïne, Oeganda, Venezuela, Afghanistan en de Filipijnen.

Op het computernetwerk is hierover zeer gevoelige informatie te vinden: van strafrechtelijk bewijsmateriaal tot namen van beschermde getuigen. Het ICC heeft niet bekendgemaakt tot welk deel van zijn systemen toegang was verkregen. Wel geeft het tribunaal aan dat het stappen onderneemt om zijn cyberveiligheid te versterken.

Ondersteuning door NCSC

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie & Veiligheid bevestigt dat het Nationale Cyber Security Centrum het onderzoek steunde, maar weigerde verder commentaar. Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt in een schriftelijke reactie: ‘Elke kwaadwillige activiteit die de cyberveiligheid van het Hof ondermijnt of zijn vermogen om zijn mandaat op een veilige manier uit te voeren in de weg staat, is voor ons van groot belang. Nederland zal het ICC blijven assisteren bij de aanpak van het incident.’

De Nederlandse inlichtingendienst AIVD schreef in haar jaarverslag 2022 dat het ICC “van belang was voor Rusland omdat het onderzoek doet naar mogelijke Russische oorlogsmisdaden in Georgië en Oekraïne”. In juni 2022 maakte de AIVD bekend dat zij een Russische militaire agent had aangetroffen die zich voordeed als Braziliaan in een poging de rechtbank te infiltreren. Eerder dit jaar heeft het ICC een arrestatiebevel wegens oorlogsmisdaden uitgevaardigd tegen de Russische president Poetin.

ICC zelf kwetsbaar

In augustus 2023 benadrukte ICC-aanklager Karim Khan dat cyberaanvallen onderdeel zouden kunnen zijn van toekomstige onderzoeken naar oorlogsmisdaden. Hij waarschuwde dat het ICC zelf kwetsbaar zou kunnen zijn en zijn verdediging zou moeten versterken. “Desinformatie, vernietiging, de wijziging van gegevens en het lekken van vertrouwelijke informatie kunnen de rechtsbedeling bij het ICC belemmeren en als zodanig misdaden vormen binnen de jurisdictie van het ICC die kunnen worden onderzocht of vervolgd. Maar voorkomen blijft beter dan genezen."

Dit artikel is mede gebaseerd op informatie van het ICC, Reuters en AP.

Axians 12/11/2024 t/m 26/11/2024 BN+BW