Veiling ‘echte’ 5G frequenties schuift nog verder op
Na jaren van vertraging zou het eind dit jaar dan toch echt kunnen gebeuren, de 5G-frequentieveiling voor de ‘3.5GHz band’. Helaas, zo blijkt nu. Om de frequenties die per 1 december beschikbaar zouden komen te kunnen veilen, moet het Nationaal Frequentie Plan worden aangepast. En daar wringt nu de schoen omdat verschillende partijen bezwaar maken tegen en aanpassingen beroep hebben aangetekend.
Die zaak wordt medio oktober door de rechtbank behandeld. Dat betekent volgens de Rijksdienst Digitale Infrastructuur dat pas daarna duidelijkheid gegeven kan worden over een eventuele veiling. Maar de kans dat die nog in 2023 zal plaatsvinden, is nihil, zo verklaart een woordvoerder van de RDI tegenover Nu. Er is, wachtende op de uitkomst van de beroepzaak, ook nog geen nieuwe datum voor de veiling vastgesteld.
Providers niet blij met hernieuwd uitstel
Het moge duidelijk zijn dat KPN, Vodafone en Odido (voorheen T-Mobile) niet gecharmeerd zijn van het hernieuwde uitstel. In de landen om ons heen zijn de 3.5GHz frequenties al lang en breed geveild en (deels) in gebruik genomen. Nederland dreigt hierdoor achterop te raken. Bovendien hebben de providers de extra capaciteit hard nodig om het almaar groeiende mobiele datagebruik te kunnen bijbenen.
De reden dat de 3.5GHz frequentieband in Nederland nog altijd niet beschikbaar is, heeft alles te maken met de aanwezigheid van het Immersat satelliet afluisterstation in het Friese Burum. Zij waren (en zijn nu nog even) de eigenaar van de betreffende frequenties en willen die ook niet zomaar opgeven. Inmiddels heeft demissionair minister van EZK Micky Adriaansens Immersat al laten weten dat het de frequenties uiterlijk op 1 februari 2024 moet vrijgeven.
Huidige 5G-netwerken op ‘oude frequenties’
Je zou het misschien niet zeggen, als je de commercials van de mobiele providers ziet, maar we wachten in Nederland dus nog altijd op het échte 5G. Ja, KPN, Vodafone en Odido bieden al enkele jaren 5G-diensten aan, maar die draaien nog altijd op, even simpel gezegd, ‘oude’ frequenties.
Let wel, het zijn wel degelijk 5G-netwerken, maar om uiteindelijk gebruik te kunnen maken van de grootste voordelen van 5G, de ultra lage latency en nog hogere snelheden, is de zogenoemde 3.5GHz frequentieband nodig. Eerder dit jaar werd bekend dat die frequenties, na jaren van vertraging vanwege een satelliet afluisterstation in Burum vanaf 1 december eindelijk beschikbaar komen. Dat bekent dus dat dan dus ook de langverwachte 5G-frequentieveiling ingepland had kunnen worden. Die planning kan weer in de prullenbak.