Wouter Hoeffnagel - 04 oktober 2023

Bijna de helft van de managers voert pilots uit met generatieve AI

45% van de leidinggevenden voert pilots uit met generatieve AI. 10% stelt generatieve AI-oplossingen al in productie te hebben genomen.

Bijna de helft van de managers voert pilots uit met generatieve AI image

Dit blijkt uit onderzoek van Gartner onder ruim 1.400 leidinggevenden. De omarming van generatieve AI neemt een vlucht, blijkt uit het onderzoek. Het gaat om een aanzienlijke stijging ten opzichte van een Gartner-enquête uit maart en april 2023, waarin slechts 15% van de respondenten generatieve AI aan het testen was en 4% in productie was.

“Organisaties praten niet alleen over generatieve AI – ze investeren tijd, geld en middelen om dit vooruit te helpen en de bedrijfsresultaten te verbeteren”, zegt Frances Karamouzis, Distinguished VP Analyst bij Gartner. “In feite rapporteerde 55% van de organisaties toenemende investeringen in generatieve AI sinds deze tien maanden geleden in het publieke domein terechtkwam. Generatieve AI staat nu op de agenda van CEO’s en raden van bestuur, terwijl zij proberen te profiteren van het transformatieve potentieel van deze technologie.”

'Voordelen zijn groter dan de risico's'

Achtenzeventig procent van de respondenten is van mening dat de voordelen van generatieve AI groter zijn dan de risico's ervan. Dit is hoger dan de 68% die dit sentiment in de eerdere peiling rapporteerde.

“Leidinggevenden nemen een stoutmoediger standpunt in ten aanzien van generatieve AI, omdat ze de verregaande manieren zien waarop het innovatie, optimalisatie en disruptie kan stimuleren”, aldus Karamouzis. “Bedrijfs- en IT-leiders begrijpen dat een afwachtende aanpak riskanter is dan investeren.”

Investeringen schalen over meerdere bedrijfsfuncties

Uit de peiling blijkt dat 45% van de bedrijven generatieve AI-investeringen opschaalt naar meerdere bedrijfsfuncties. 22% schaalt hierbij op naar meer dan drie verschillende functies. Softwareontwikkeling is de functie met de hoogste adoptie of investering in generatieve AI, op de voet gevolgd door marketing en klantenservice (zie figuur 1).

Figuur 1. Generatieve AI-investeringen per bedrijfsfunctie

Bron: Gartner (oktober 2023)

Groei krijgt de focus

30% van de respondenten noemt groei-initiatieven als de primaire zakelijke focus van investeringen in generatieve AI, gevolgd door kostenoptimalisatie (26%) en klantervaring/retentie (24%).

“Veel organisaties begonnen hun AI-reis met een te grote nadruk op kostenoptimalisatie en efficiëntie”, zegt Karamouzis. “Slimme bedrijven zijn verder gegaan en richten initiatieven op effectiviteit, kwantificeerbare waarde en zakelijke flexibiliteit in producten en diensten. Dit zorgt voor zichtbaarheid, vertrouwen en synergie tussen belanghebbenden, en vooral voor afstemming op de bedrijfsresultaten.”

Meer informatie

Bij de enquête waren 1.419 respondenten betrokken die deelnamen aan een Gartner-webinar in september 2023, waarin de ondernemingskosten en risico's van generatieve AI werden besproken. De resultaten van deze peiling vertegenwoordigen geen mondiale bevindingen of de markt als geheel. Klanten van Gartner kunnen meer lezen in “Executive Pulse: GenAI Initiatives Take Shape Across the Enterprise.”

Aanvullende inzichten over generatieve AI zullen worden gepresenteerd tijdens Gartner IT Symposium/Xpo, een conferentie gericht op CIO's en andere IT-managers. Gartner-analisten geven op het event inzicht in de technologie, inzichten en trends die de toekomst van IT en het bedrijfsleven vormgeven. Ook is er aandacht voor het profiteren van de waarde van onder meer generatieve AI, bedrijfstransformatie, cyberbeveiliging, klantervaring, data-analyse en executive leiderschap.

Aankomende data en locaties voor Gartner IT Symposium/Xpo zijn onder meer:

16-19 oktober | Orlando, FL
6-9 november | Barcelona, ​​Spanje

13-15 november | Tokio, Japan

28-30 november | Kochi, India

Gartner BW tm 02-11-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Huawei BN+BW 05-09-2024 tm 13-09-2024