VNG gunt Deltics, Ilionx, Orange Cyberdefense, PQR, Tesorion en Thales
VNG gunt een aanbesteding met een waarde van ongeveer honderd miljoen euro aan Deltics, Ilionx, Orange Cyberdefense, PQR, Tesorion en Thales voor het leveren van monitoring, detectie & respons (MDR) services aan gemeenten.
De zes winnaars nemen het stokje van KPN op waarmee VNG de samenwerking in de zomer van 2022 heeft stop gezet.
De aanbesteding voor de MDR-dienstverlening is onderdeel van het VNG-programma GGI-Veilig. Met dit programma ondersteunt de organisatie gemeenten bij het verhogen van hun digitale veiligheid via een portfolio van gezamenlijk ingekochte securityoplossingen.
Deze ondersteuning is meer dan welkom, want het aantal cyberrisico’s voor gemeenten groeit. Volgens het Dreigingsbeeld Informatiebeveiliging 2023-2024 van de Informatiebeveiligingsdienst (IBD) neemt het aantal ransomware-aanvallen met destructieve gevolgen toe. Dat geldt ook voor ernstige kwetsbaarheden in software en dataketens. Daarbij maken gemeenten steeds intensiever gebruik van informatiesystemen en verwerken zij veel gevoelige informatie zoals persoonsgegevens.
“Gemeenten moeten verder digitaliseren om hun bewoners goed te kunnen blijven helpen. Dat moet veilig én efficiënt gebeuren”, zegt Marijke Kasius, CEO bij PQR. “We weten dat de implementatie van SIEM/SOC tijdrovend kan zijn. Daarom hebben we een methode ontwikkeld om de implementatie snel en eenvoudig uit te voeren. Zo bieden we gemeenten de ruimte en gemoedsrust om zich op hun eigenlijke werk te concentreren.”
“Digitalisering is de motor achter de transformatie van gemeenten. Het verbetert het dagelijkse leven van burgers en biedt gemeenten meer efficiëntie en effectiviteit in hun bedrijfsvoering. Echter, deze digitale vooruitgang heeft ook de deur geopend naar een toenemend scala aan securityrisico's”, zegt Dennis de Geus, CEO bij Orange Cyberdefense in Nederland.
“Onze eigen onderzoeken bevestigen het groeiende dreigingsbeeld zoals de IBD schetst. We willen de VNG dan ook graag ondersteunen in het weerbaarder maken van Nederlandse gemeenten, zodat zij de kansen van digitalisering optimaal kunnen benutten. Deze samenwerking gaat verder dan alleen cybersecurity; samen met de gemeenten die lid zijn van de VNG ontwikkelen we een cybersecurityaanpak die naadloos aansluit bij hun strategie en sector. We richten robuuste processen en systemen in, zodat cybersecurity een drijvende kracht wordt voor de continuïteit en kwaliteit, en niet langer alleen een kostenpost is.”