Wouter Hoeffnagel - 03 november 2023

AP start onderzoek naar RAM-database van Belastingdienst

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) start een onderzoek naar het gebruik van de Risico Analyse Model (RAM)-database door de Belastingdienst. In deze database zijn op grote schaal persoonlijke gegevens van burgers verzameld, die onder meer zijn verkregen via scraping.

AP start onderzoek naar RAM-database van Belastingdienst image

Dit meldt de AP aan NRC. Het onderzoek was vorige maand al aangekondigd door demissionair staatssecretaris Van Rij van Financiën. Het onderzoek is gericht op de RAM-database, waarin de Belastingdienst tot begin 2018 data verzamelde van Nederlandse burgers. De database is bij de invoering van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) uitgeschakeld. De verzamelde data bleef echter tot begin 2021 voor de Belastingdienst beschikbaar.

Ingezet bij tientallen projecten

Van Rij meldde onder meer dat de RAM-database is gebruikt bij tientallen projecten op het gebied van fraudeopsporing. Daarnaast is de database door de Belastingdienst ingezet voor het opsporen van belastingplichtigen in het buitenland.

Het is niet voor het eerst dat de AP onderzoek doet naar de Belastingdienst. In 2021 kreeg de Belastingdienst een boete van 2,75 miljoen euro opgelegd voor het onrechtmatig verwerken van de nationale van aanvragers van kinderopvangtoeslag. In 2022 volgde opnieuw een boete - ditmaal van 3,7 miljoen euro - vanwege de Fraude Signalering Voorziening (FSV), wat een zwarte lijst is met signalen die zouden wijze op fraude.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
Huawei BN+BW 05-09-2024 tm 13-09-2024