Minder aandacht voor cybersecurity in verkiezingsprogramma's
Cyberveiligheid krijgt minder aandacht in verkiezingsprogramma’s. Waar security in de verkiezingsprogramma's van 2021 nog 94 keer genoemd werden, is dat in de programma's van 2023 nog slechts 70 keer. Dit wijst op een afname van bijna een kwart (26 procent) in de aandacht voor cyberveiligheid.
Dit blijkt uit een analyse van cybersecurityspecialist Eye Security. Het bedrijf noemt de daling opvallend gezien de groeiende dreiging van cyberaanvallen. Ook wijst Eye Security op de toenemende nadruk die de Europese Unie legt op cyberweerbaarheid, zoals blijkt uit de aankomende NIS2-regelgeving.
Minder aandacht bij traditionele partijen
Opvallend is dat traditionele grote partijen, zoals het CDA en D66, een significante daling laten zien in de aandacht voor cyberveiligheid. CDA ging van 13 naar 5 vermeldingen en D66 van 23 naar 8 vermeldingen. In tegenstelling hierop heeft de BoerBurgerBeweging (BBB) haar focus op dit thema juist verhoogd, van geen vermeldingen in 2021 naar 13 in 2023. De VVD behoudt consistentie met 14 vermeldingen.
"Het is cruciaal dat cyberveiligheid in het bedrijfsleven meer aandacht krijgt in de politiek. De afname is daarom zorgwekkend, vooral gezien de toenemende cyberdreigingen in het bedrijfsleven. Het belang van digitale veiligheid in ons dagelijks leven en voor onze nationale veiligheid kan niet genoeg benadrukt worden," stelt Job Kuijpers, CEO van Eye Security.
Focus op opsporingsinstanties en digitale autonomie
Bij de partijen die wel een standpunt innemen op het gebied van cyber ligt de focus op het versterken van politie- en inlichtingendiensten en het verbeteren van digitale autonomie. Daarnaast wordt het bewustzijn over cyberspionage en veilige gegevensopslag benadrukt. De zorgen van de partijen liggen met name bij de rol van ethische hackers, nationale cloudservices en de rol van ethische hackers.
Uit een ander onderzoek van Eye Security blijkt dat ondanks het gebruik van beveiligingsmaatregelen zoals antivirussoftware en firewalls, ongeveer 20 procent van de bedrijven toch kwetsbaar blijft voor cyberincidenten. Daarnaast is gebleken dat 5 uit 100 bedrijven al gehackt waren voordat zij klant werden bij Eye Security. Dit toont het cruciale belang van proactieve cyberbescherming in een tijdperk waarin cyberdreigingen steeds geavanceerder worden.
NSC bestond in 2021 nog niet en kon niet mee worden genomen in het onderzoek. Wel noemen zij “cyber” 6 maal in hun verkiezingsprogramma. Gezien ze groot in de peilingen zijn vermelden wij hun hier. Bij de fusie tussen PvdA-Groenlinks is gekeken naar aparte verkiezingsprogramma in 2021 en hun gedeelde verkiezingsprogramma in 2023. Bij de partijen die 0 keer het woord cyber gebruiken in hun verkiezingsprogramma van 2023, is een extra check gedaan om te onderzoeken of er op een andere manier gesproken wordt dan het woord “cyber”. Alleen bij de partij Denk blijkt dit het geval te hebben. Zij hebben het over digitale veiligheid.