Witold Kepinski - 10 december 2023

Alexandra van Huffelen is blij over voorlopig akkoord AI Act

Alexandra van Huffelen (foto), Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties en Digitalisering, is ontzettend positief dat de EU-lidstaten, de Europese Commissie en het Europees Parlement een voorlopig akkoord op hoofdlijnen hebben bereikt over de AI Act. In de AI Act staan Europese eisen en kaders voor kunstmatige intelligentie.

Alexandra van Huffelen is blij over voorlopig akkoord AI Act image

Alexandra van Huffelen zegt: Het belangrijkste is dat Europeanen kunnen vertrouwen dat AI-systemen veilig zijn en mensenrechten zoals non-discriminatie en privacy respecteren.

De inzet van het Nederlandse kabinet bij deze verordening is gericht geweest op de balans tussen de kansen die AI biedt voor onze maatschappij en het beschermen van publieke waarden door bijvoorbeeld te zorgen voor betere controles op AI systemen en meer transparantie.

In het voorlopige akkoord zijn afspraken gemaakt over wat hoog risico AI-systemen zijn en welke eisen hieraan worden gesteld. Ook worden bepaalde soorten onwenselijke AI verboden, zoals social scoring of manipulerende AI-technieken. Aanbieders van chatbots in webwinkels, deepfake technieken of generatieve AI-systemen moeten ervoor zorgen dat het voor mensen duidelijk is dat ze met een AI praten of dat content door AI is gemaakt.

Omgaan met AI draait om een goede balans tussen het benutten van de mogelijkheden en het tegemoetkomen aan de bezwaren. Er zijn een heleboel sectoren waar Nederland sterk in is en waarin AI een grote rol gaat spelen. Denk aan de landbouw, onderwijs, de gezondheidszorg, vrede en veiligheid.

Als coördinerend bewindspersoon voor digitalisering heb ik me in de afgelopen jaren internationaal ingezet voor EU-regelgeving die zorgt dat we deze technologie kunnen vertrouwen. Om bijvoorbeeld discriminatie te voorkomen bij gebruik van AI voor het toekennen van toeslagen of transparantie van algoritmes in de financiële sector.

Ik ben ontzettend positief over een Europees voorlopig akkoord. Maar dit ontslaat ons niet van de verplichting om kritisch te blijven kijken naar de kansen en risico’s van inzet van AI-technologie."




Gartner BW tm 02-11-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Huawei BN+BW 05-09-2024 tm 13-09-2024