Witold Kepinski - 19 december 2023

Richard Bremer, CIO Waterschap Rivierenland: ICT moet stabiel fundament vormen'

Het eerste wat Richard Bremer deed na zijn aantreden als CIO van Waterschap Rivierenland in 2015, was een nulmeting laten uitvoeren naar de volwassenheid van de IT-organisatie. Om de prestaties te benchmarken gebruikte hij het internationaal hoog aangeschreven Cobit-model. “We bleken gemiddeld op Cobit niveau 1 te staan, met sommige 'controls' zelfs op 0, het laagste niveau”, weet Bremer nog maar al te goed. “Er was onvoldoende coördinatie en structuur, iets wat volgens ons extern adviesbureau (dat de meting had uitgevoerd) vaker voorkomt bij (decentrale) overheden.” Een centrale aansturing bleek hard nodig te zijn.

Richard Bremer, CIO Waterschap Rivierenland: ICT moet stabiel fundament vormen' image

Voor Bremer was deze score aanleiding voor een groot verandertraject bij het waterschap, uitgevoerd in twee fasen en bedoeld om een stabiel fundament te creëren onder de informatievoorziening. “Om meer centraal te sturen besloten we in 2018 om één centrale afdeling Informatie & Digitalisering (IDT) op te zetten. Die aanpak was vooral nodig om meer 'data driven' te kunnen werken en meer te kunnen doen met 'data science'.” Data is het nieuwe goud, dat zag Bremer vijf jaar geleden al. “En met de voortschrijdende digitalisering nu zeker. Naarmate meer digitaal wordt in plaats van analoog is steeds meer data voorhanden, maar daar moet je dan wel bij kunnen. Data moet niet op verschillende 'eilandjes' zitten.”

Flink verandertraject

Alle teams die belangrijk zijn voor de informatievoorziening in de organisatie, zoals informatiebeheer, datamanagement, applicatiebeheer en procesautomatisering (OT), kantoorautomatisering (IT) en informatiemanagement kwamen in de nieuwe afdeling IDT bij elkaar. “Dat was een flink verandertraject”, reflecteert Bremer. “Mensen moeten aan elkaar wennen en een samenwerking moet langzaam worden versterkt. Omdat we constateerden dat er op veel terreinen verbeterslagen mogelijk waren, kozen we voor een tweesporenbeleid: enerzijds zes verbeterprogramma's die een stevig fundament moesten leggen voor de toekomst van deze nieuwe afdeling, en anderzijds de introductie van nieuwe technologieën voor IDT.”

De zes verbeterprogramma's gaan onder meer over het 'asset management': er moest een stabiele basis komen voor het beheer van bijvoorbeeld geografische data, een zeer belangrijke informatiebron voor het waterschap. Ook informatieveiligheid kreeg de nodige aandacht: dat de IT en OT-organisatie in alle facetten voldoen aan geldende wet- en regelgeving, zoals de BIO en de CZIR. En er kwam een speciaal programma om het waterschap voor te bereiden op nieuwe richtlijnen voor digitale dienstverlening voor burgers en bedrijven. Deze partijen moeten makkelijk, eenduidig en na veilig en betrouwbaar inloggen diensten en informatie kunnen krijgen (Wet digitale overheid) en het recht hebben om te weten wat de overheid doet (Wet open overheid).

Standaardisatie gemene deler

De gemene deler in het verhaal is 'standaardisering'. “We hebben bijvoorbeeld een verbeterprogramma om het project- en programmamanagement van onze dijkversterking te professionaliseren”, legt Bremer uit. “We hebben op dat gebied sinds 2017 verschillende dijkversterkingsprojecten lopen, ter waarde van zo'n 200-250 miljoen per jaar, waarvoor een strak programmamanagement essentieel is. Deze projecten zijn we daarom gaan standaardiseren; we zorgen voor eenduidige informatie bij één programmabureau, zodat we meer centraal kunnen sturen."

Dit geldt ook voor het verbeterprogramma 'digitaal en duurzaam informatiebeheer', vervolgt Bremer. Word-documenten, Powerpoint-presentaties en audiobestanden staan vol met ongestructureerde data. Zulke bestanden staan nu nog in mappenstructuren her en der in de organisatie, maar we gaan ze opschonen en vervolgens transporteren/migreren naar de cloud van Microsoft. Door gebruik te maken van SharePoint en Teams kunnen we efficiënter met elkaar digitaal samenwerken. Door te standaardiseren kunnen we beter sturen, meer met (verschillende soorten) data doen en garanderen dat de opslag voldoet aan de Archiefwet.”

Het interview met Richard Bremer gemist? Lees het hier terug op Dutch IT Leaders.

Outpost24 17/12/2024 t/m 31/12/2024 BN + BW