IDC: Vraag naar computer- en storage-infrastructuur met 2,9% gegroeid in 2023Q3
De markt voor compute- en storage-infrastructuur gericht op cloudimplementaties is in het derde kwartaal van 2023 met 2,9% op jaarbasis gestegen naar 25,4 miljard dollar. De cijfers omvatten zowel private als gedeelde IT-omgevingen.
Dit meldt marktonderzoeker IDC in zijn Worldwide Quarterly Enterprise Infrastructure Tracker: Buyer and Cloud Deployment. De uitgaven aan cloudinfrastructuur blijven het niet-cloudsegment overstijgen. Zo zijn de uitgaven in het niet-cloudsegment in 2023Q3 met 8,2% gedaald tot 14,9 miljard dollar. In het cloudinfrastructuursegment is de vraag met 23,9% gedaald. IDC schrijft deze krimp onder meer toe aan hogere gemiddelde verkoopprijzen (ASP's) door een bovengemiddelde vraag naar GPU's vanuit hyperscalers.
Focus op complexere workloads en AI
“De uitgaven voor cloudinfrastructuur blijven verschuiven naar robuuste configuraties die gericht zijn op het aanpakken van complexere workloads en het ondersteunen van nieuwe AI-initiatieven”, meldt Juan Pablo Seminara, onderzoeksdirecteur van Worldwide Enterprise Infrastructure Trackers. “Hoewel er enige voorzichtigheid blijft bestaan ten aanzien van de economische en sociaal-politieke uitdagingen die voor ons liggen, zijn de investeringsvooruitzichten voor 2024 zeer positief, waarbij de groei zich concentreert op de verwachting dat de cloudgebaseerde uitgaven het hele jaar door met dubbele cijfers zullen herstellen.”
De uitgaven aan gedeelde (publieke) cloudinfrastructuur komt dit kwartaal uit op in totaal $18,5 miljard, een stijging van 7,2% vergeleken met een jaar geleden. Gedeelde cloudinfrastructuur blijft het grootste deel van de uitgaven voor zijn rekening nemen in vergelijking met specifieke implementaties en niet-cloud-gerelateerde uitgaven. Het segment was goed voor 45,9% van de totale infrastructuuruitgaven in 3Q23. Het dedicated (private) cloudinfrastructuursegment is in 3Q23 met 7,2% op jaarbasis gekrompen tot 6,9 miljard dollar.
IDC verwacht dat de uitgaven aan cloudinfrastructuur over heel 2023 met 9,7% groeien ten opzichte van 2022 tot in totaal 100,6 miljard dollar. De investeringen in niet-cloud-infrastructuur dalen naar verwachting met 7,7% tot 58,7 miljard dollar. De uitgaven aan gedeelde cloudinfrastructuur groeiej naar verwachting jaar-op-jaar met 13,9% tot 72,2 miljard dollar voor het hele jaar, terwijl de uitgaven voor speciale cloudinfrastructuur naar verwachting in 2023 vlak blijven met een groei van 0,3% en voor het volledige jaar 28,3 miljard dollar bereiken. De gematigde groeivoorspellingen voor niet-cloudinfrastructuur weerspiegelen de tegenwind waarmee de markt wordt geconfronteerd, terwijl de clouduitgaven hoog blijven als gevolg van nieuwe en bestaande bedrijfskritische workloads die om hoogwaardige, prestatiegerichte systemen vragen.
Serviceproviders investeren meer
De categorie serviceproviders van IDC omvat cloudserviceproviders, digitale serviceproviders, communicatieserviceproviders, hyperscalers en beheerde serviceproviders. In 3Q23 gaven serviceproviders als groep $24,9 miljard uit aan reken- en opslaginfrastructuur, een stijging van 1,7% ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze uitgaven waren goed voor 61,7% van de totale markt.
Niet-dienstverleners zoals bedrijven en de overheid gaven juist minder uit en verlaagden hun investeringen tot 15,4 miljard dollar. Dit komt neer op een daling van 6,3% op jaarbasis. IDC verwacht dat de compute- en opslaguitgaven van serviceproviders over heel 2023 uitkomen op 98,5 miljard dollar, een groei van 8,3% op jaarbasis.
Geografisch gezien lieten de uitgaven aan cloudinfrastructuur in het derde kwartaal van 2023 gemengde resultaten zien. Zowel Canada, Centraal- en Oost-Europa (CEE) (getroffen door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne), West-Europa (getroffen door hoge energieprijzen en een krappe macro-economische omgeving), het Midden-Oosten en Afrika (MEA) en Latijns-Amerika maken een negatieve groei door. De uitgaven aan cloudinfrastructuur daalde in:
- Canada met 26,7%
- CEE met 20,8%
- West-Europa met 15,4%
- Midden-Oosten en Afrika met 2,0%
- Latijns-Amerika met 0,7%
De regio's met hogere uitgaven in 3Q23 waren Japan, China, Azië/Pacific (exclusief Japan en China) en de Verenigde Staten. De clouduitgaven in deze regio’s stegen jaar-op-jaar met respectievelijk 16,0%, 15,5%, 10,0% en 0,9%.
'Investeringen stijgen de komende jaren'
Op de lange termijn voorspelt IDC dat de mondiale uitgaven aan cloudinfrastructuur in de prognoseperiode 2022-2027 met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 10,6% groeien tot 152,0 miljard dollar in 2027 en 68,8% van de totale uitgaven aan reken- en opslaginfrastructuur uitmaken. De uitgaven voor gedeelde cloudinfrastructuur zijn in 2027 goed voor 70,5% van de totale clouduitgaven, en groeien met een CAGR van 11,1% en bereiken $107,1 miljard. De uitgaven aan speciale cloudinfrastructuur groeien met een CAGR van 9,7% tot 44,9 miljard dollar. De uitgaven aan niet-cloudinfrastructuur blijven relatief stabiel met een CAGR van 1,6% en komen uit op $68,9 miljard in 2027. De uitgaven van serviceproviders aan reken- en opslaginfrastructuur groeien naar verwachting met een CAGR van 10,4%, tot $148,9 miljard in 2027.
Meer informatie is beschikbaar in IDC's Worldwide Quarterly Enterprise Infrastructure Tracker: Buyer and Cloud Deployment.