16 februari 2024

GenAI en de toekomst van de pc

De pc heeft ons altijd geholpen om verbonden te zijn en samen te werken. Maar in 2020, toen thuiswerken en virtueel leren de norm waren, zagen we pas echt hoe essentieel de pc is voor alle aspecten van ons leven. Vanaf dat moment hebben we onze toekomstvisie geformuleerd, bepaalden we waar onze investeringen naartoe zouden gaan en voorspelden we hoe de pc-mens-ervaring zou veranderen. 

GenAI en de toekomst van de pc image

Nu is er weer een cruciaal moment, door generatieve AI (GenAI). De vooruitgang die we zullen zien bij GenAI zal vergelijkbaar zijn met de introductie van de pc veertig jaar geleden, toen we productiever konden zijn dan ooit tevoren. Maar wat betekent dit voor de toekomst van de pc? Hoe zal GenAI de pc-mens-ervaring vormgeven?

Het hier en nu

Om de toekomstige kansen van AI te begrijpen, moeten we eerst kijken waar we vandaan komen en waar we nu staan. De kans is groot dat je al een vorm van AI gebruikt in je dagelijks leven (laten we niet vergeten dat AI en machine learning al een tijd bestaan). Bij Dell Technologies zagen we dat pc’s productiviteit konden verhogen en we gingen al vroeg aan de slag met AI, waardoor onze pc’s intelligenter, zelfbewuster en gebruikersbewuster zijn. De software van Dell Optimizer [1] gebruikt bijvoorbeeld AI om zichzelf automatisch te configureren zodat jij productiever kunt zijn. Dit door bijvoorbeeld apps sneller te laten draaien, batterij te besparen en achtergrondlawaai weg te halen uit calls. Daarom kunnen we met trots zeggen dat we ‘s werelds meest intelligente commerciële pc’s hebben.[2]

Naarmate de kracht van de pc toeneemt, neemt ook zijn vermogen toe om GenAI te helpen ontwikkelen. Onze Dell Precision workstations ondersteunen GPU en multi-GPU versnelling, CPU multi-threading en meer. Dit helpt app developers om grote AI-modellen te trainen, van vijf miljoen tot 500 miljoen parameters lokaal op het apparaat – om GenAI-modellen voor te bereiden, te ontwikkelen, er een prototype van te maken en het te implementeren.

De kansen van GenAI voor de nabije toekomst

GenAI zal invloed hebben op hoe we leven en werken. Er staat nog niet veel vast, maar AI-pc’s komen steeds vaker naar voren in deze discussie. Recent zagen we hoe GenAI nieuwe niveaus van productiviteit mogelijk maakt, met de aankondiging van Microsoft Copilot. Na elke nieuwe demo was te zien hoe we sneller dan ooit informatie kunnen verzamelen en creëren. Hierdoor komt de focus op ideeën te liggen en kun je jouw tijd besteden aan creativiteit, probleemoplossing en innovatie.

We werken nauw samen met Microsoft bij het uitrollen van de nieuwe Copilot in Windows (in preview). Windows 11-gebruikers kunnen vanaf nu profiteren van de voordelen.[3] Maar hier stopt het niet. We willen de toonaangevende pc-leverancier voor het AI-tijdperk worden, met extra nadruk op en investeringen gericht op intelligentie, beveiliging en het zijn van een betrouwbare end-to-end AI-adviseur.

Als we meer vragen van onze apparaten, dan hebben we pc’s nodig die language modeling, language processing en machine learning-mogelijkheden gebruiken om de gebruikerservaring te verbeteren. Deze ervaringen zorgen voor veel efficiëntie, zoals kosteneffectiviteit, verbeterde privacy en beveiliging, verminderde latentie en voordelen op het gebied van duurzaamheid. Er is ook een nieuwe architectuur nodig die niet alleen rekent op de CPU en GPU voor de verwerking. We werken actief samen met partners in de hele sector om deze nieuwe architectuur in 2024 werkelijkheid te laten worden. Ik kan niet wachten om je meer te laten zien!

De mogelijkheden van GenAI op de lange termijn

Als we verder vooruit kijken, dan zien wij de toekomstige pc als een echte digitale partner. Pc’s zullen niet alleen de productiviteit verhogen, maar ook de menselijke prestaties. Maar dit vereist een nieuwe manier van werken met de vertrouwde laptop en desktop die we nu hebben.

Ik zal een voorbeeld geven. In plaats van voornamelijk command-and-control interacties die worden aangestuurd doordat jij op een toetsenbord typt, zullen er extra niet-tekstgebaseerde manieren zijn om te zorgen dat technologie een tweerichtingservaring biedt tussen mens en pc. Stel je een toekomst voor waarin je kunt samenwerken of co-creëren met spraak, visuele commando’s en gebaren. Stel je voor dat je pc je stemming, gezichtsuitdrukking, tone of voice of zelfs een verandering in de manier waarop je typt kan interpreteren voor een veel rijkere ervaring die het resultaat levert waarnaar je op zoek bent. Je pc-ervaring zal veranderen van zoeken naar vragen, van lezen naar begrijpen en van editen naar aansturen.

Het is interessant en spannend om na te denken over wat komen gaat, niet alleen voor apparaten, maar voor het hele pc-ecosysteem. Ons brede portfolio van producten, oplossingen en diensten zal een cruciale rol spelen in het creëren van deze toekomst van menselijke ervaringen.

We staan op een keerpunt

Ik werk al 30 jaar in de technologie-industrie. Het is altijd snel en interessant geweest, maar de kans die voor ons ligt hebben we niet meer gezien sinds we 40 jaar geleden pc’s introduceerden. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat we alle antwoorden hebben, maar ik kan je vertellen dat de mens de kern van de vooruitgang blijft. Door nieuwe softwareontwikkelingen, nieuwe architecturen, nieuwe services mogelijkheden en onze voortdurende verkenning waarin menselijke verbinding en ervaring centraal staan, staan we op een keerpunt. Eindgebruikerservaringen zullen ten goede en sneller dan ooit veranderen. We hebben een kans gekregen – ga de pc-ervaring veranderen. Wij zijn er klaar voor.

Door: Sam Burd, President of the Client Solutions Group bij Dell Technologies

[1] Dell Optimizer is de op AI gebaseerde optimalisatiesoftware voor commerciële pc’s en MyDell is de op AI gebaseerde optimalisatiesoftware voor pc's voor consumenten en kleine bedrijven. Dell Optimizer is niet beschikbaar op OptiPlex 3000 series, Latitude Chromebook Enterprise en op Linux gebaseerde apparaten. MyDell is alleen beschikbaar op nieuwe Inspiron, Vostro en XPS pc's vanaf 2023, evenals geselecteerde modellen uit 2021 en 2022. MyDell is niet beschikbaar op Alienware pc's. De beschikbaarheid en functionaliteit van features kan per model verschillen. Ga voor meer informatie naar Dell Optimizer Availability Matrix en MyDell Feature Availability Matrix.
[2] Gebaseerd op een analyse van Dell, november 2022.
[3] Copilot in Windows wordt in preview uitgebracht op geselecteerde wereldwijde markten als onderdeel van onze nieuwste update voor Windows 11. De eerste markten voor de Copilot in Windows preview zijn Noord-Amerika en delen van Azië en Zuid-Amerika. Na verloop van tijd willen we meer markten toevoegen.

DIC Awards BW tm 28-10-2024 Tanium BW 08/10/2024 - 01/11/2024
DIC Awards BN tm 28-10-2024