Wouter Hoeffnagel - 19 februari 2024

Ngo: 'Diverse factoren bedreigen ons voorbestaan; maar actie nodig vanuit wereldleiders'

Diverse risico's waaronder klimaatverandering, pandemieën, nucleaire wapens en ongereguleerde kunstmatige intelligentie (AI) zijn bedreigingen voor ons voorbestaan, stelt The Elders. De ngo roept wereldleiders op meer actie te ondernemen om deze risico's in te perken en daarbij nauwer samen te werken.

Ngo: 'Diverse factoren bedreigen ons voorbestaan; maar actie nodig vanuit wereldleiders' image

De groep is 2007 opgericht door Nelson Mandela. Onder meer Ban Ki-moon, Helen Clark, Jimmy Carter, Richard Branson, Annie Lennox, Charles Oppenheimer en Gordon Brown zijn lid van de ngo. In een open brief wijst The Elders op diverse zaken die ons voortbestaan bedreigen. "We staan voor een reeks dreigingen die de volledige mensheid op het spel zetten. Onze leiders reageren niet met de wijsheid en urgentie die vereist is", aldus de ngo in de brief.

'Langdurig leiderschap nodig'

"De ondertekenaars van deze brief roepen wereldleiders op samen te werken om deze existentiële bedreigingen besluitvaardiger te adresseren", aldus de brief. De ondertekenaars verwijzen ook naar de verkiezingen die dit jaar in veel landen plaats vinden; ongeveer de helft van de wereldbevolking gaat naar de stembus. Zij roepen kandidaten van deze verkiezingen op een nieuwe aanpak te kiezen. "We hebben langdurig leiderschap van besluitvormers nodig die de urgentie van de existentiële dreigingen waarvoor we staan bedrijven, en geloven in ons vermogen deze te overwinnen."

Dit vraagt onder meer om een aanpak die verder gaat dan verkiezings- en zittingstermijnen, oplossingen voor zowel de huidige als toekomstige generaties. Ook stelt de ngo dat het noodzakelijk is te erkennen dat het oplossen van deze problemen om compromissen en samenwerking vraagt. Ook moet iedereen gelijk worden behandeld en gelijke rechten hebben, en moet de internationale wet worden geaccepteerd. Duurzame overeenkomsten vereisen volgens The Elders transparantie en verantwoordelijkheid.

De brief is hier te vinden.

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024