Redactie - 03 maart 2024

Geheime Duitse luchtmachtvergadering mogelijk afgeluisterd door Russen

De Duitse regering en de krijgsmacht zijn in verlegenheid gebracht na de publicatie van een vermeend afgeluisterd gesprek van de Duitse luchtmachtleiding door Rusland. Het gesprek, dat gevoerd werd op 19 februari via Webex, bevatte discussies over de mogelijke inzet van Duitse Taurus-kruisraketten in Oekraïne.

Geheime Duitse luchtmachtvergadering mogelijk afgeluisterd door Russen image

Bondskanselier Scholz noemt de kwestie "zeer ernstig" en heeft een spoedig onderzoek bevolen. De Duitse inlichtingendiensten proberen te achterhalen hoe de Russen het gesprek konden afluisteren.

Het gelekte fragment, dat zo'n 30 minuten duurt, werd gisteren op Telegram geplaatst door Margarita Simonyan, de hoofdredactrice van de Russische staatszender RT. Duitse media bevestigen de authenticiteit van de opname.

In de vergadering bespreken hoge officieren, waaronder de hoogste baas van de luchtmacht luitenant-generaal Gerhartz, de technische capaciteiten van de Taurus-raketten en of ze ingezet kunnen worden om de Krimbrug te raken. De brug, die Rusland verbindt met het geannexeerde schiereiland Krim, is al diverse malen doelwit van aanvallen.

De publicatie van het gesprek door Rusland wordt gezien als een poging om de Duitse regering te beïnvloeden om de Taurus-raketten niet aan Oekraïne te leveren. Scholz heeft tot nu toe steeds geweigerd om de raketten te leveren, met als argument dat Duitse militairen dan betrokken raken bij de oorlog in Oekraïne.

De voorzitter van de parlementaire commissie die toezicht houdt op de inlichtingendiensten, Konstantin von Notz, eist opheldering van de regering. Hij wil weten of het om een eenmalige misser gaat of dat er sprake is van een structureel veiligheidsprobleem.

De Duitse regering staat onder grote druk van westerse bondgenoten om de Taurus-raketten aan Oekraïne te leveren. De raketten hebben een lange afstand en kunnen precisiewapens dragen, waardoor ze een belangrijke troef kunnen zijn voor het Oekraïense leger in de strijd tegen Rusland.

De publicatie van het afgeluisterde gesprek heeft de spanningen tussen Duitsland en Rusland verder verhoogd. Het incident roept ook vragen op over de veiligheid van Duitse communicatiesystemen en de capaciteiten van de Russische inlichtingendiensten.

AIVD 

Bas Dunnebier, werkzaam bij de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst - Cybersecurity, Resilience, Science&Technology, Intelligence zegt op LinkedIn over het incident: "Wat de feiten zijn weet ik niet. en die zullen mijn Duitse collegas ongetwijfeld achterhalen. Maar in het algemeen is het gebruiken van publieke video-applicaties voor gevoelige gesprekken niet aan te raden. Het is niet voor niets dat de omgang met gerubriceerde informatie (zoals staatsgeheimen) heel streng gereguleerd is en onder toezicht staat van experts in informatiebeveiliging zoals de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst - AIVD."

Outpost24 17/12/2024 t/m 31/12/2024 BN + BW