11 maart 2024

Low-code vs High-code Ontwikkeling

In de race om voorop te blijven lopen, omarmen de meeste ondernemingen digitale transformatie. De meeste grotere organisaties maken gebruik van aangepaste applicatie ontwikkeling. Ze gebruiken traditionele progammeertalen zoals .NET, JavaScript of Java. Vergelijk low-code vs high-code om de beste aanpak te kiezen voor jouw specifieke projecten.

Low-code vs High-code Ontwikkeling image

Naarmate de vraag vanuit het bedrijf blijft groeien, hebben huidige IT-resources moeite om bij te blijven. Daarom overwegen steeds meer organisaties nu alternatieven, zoals low-code ontwikkeling, om hun digitalisering te versnellen.

Maar hoe verhoudt low-code zich tot high-code ontwikkelen? Er zijn sterke argumenten voor beide, vaak zelfs binnen dezelfde organisatie. Lees hier alles over low-code vs high-code.

Inzicht in Low-code vs High-code

Meer dan 10 jaar geleden begonnen low-code platforms op te komen. IT-afdelingen voelden meer druk om waarde te leveren binnen de strakke tijdlijnen van het bedrijfsleven.

High code platformen schoten vaak tekort op meerdere vlakken. Bedrijven werden vaak belemmerd door de snelheid van ontwikkeling en het gebrek aan agile processen. Andere problemen waren de complexiteit van het testen en implementeren van applicaties.

Het belangrijkste voordeel van low-code was om software ontwikkeling toegankelijk te maken voor meer medewerkers. Daarnaast zorgt low-code er ook voor om applicaties sneller te bouwen.

In de loop der tijd is de focus van low-code platforms geëvolueerd. Platformen zoals Mendix en OutSystems focussen zich op het overbruggen van de kloof tussen business en IT. Daarmee maken zij de snellere levering van hoogwaardige software oplossingen mogelijk.

Voordelen van low-code ontwikkeling

Met low-code kun je snel en efficiënt applicaties ontwikkelen met minimale handmatige codering. Low-code biedt een snellere time-to-market, lagere kosten en meer wendbaarheid. Met low-code vs high-code komen de volgende voordelen naar voren:

  • Ontwikkeling gaat 2-5 keer sneller dan met traditioneel coderen. We hebben experimenten uitgevoerd om dit te bewijzen.
  • Niet alleen ontwikkeling, maar ook implementatie wordt grotendeels beheerd door de platforms.
  • Low-code platforms bieden mogelijkheden voor samenwerking met het bedrijfsleven omdat de visuele feedbackloop aanzienlijk sneller is. Dit resulteert in een grotere focus op de daadwerkelijke levering van waarde.
  • De populaire low-code platforms blijven zich voortdurend verbeteren. Zo bieden ze toegang tot nieuwe functies en tools om de ontwikkeling te versnellen. Hierbij wordt AI steeds belangrijker. Patches en upgrades worden ook grotendeels door de platforms beheerd.
  • Low-code biedt enkele echte voordelen, maar de meeste organisaties zullen ze niet meteen volledig benutten. Vanaf het begin moeten jouw organisatie en ontwikkelingsteams kennis opdoen van deze nieuwe technologie.

Niet iedereen kan in één dag een geweldige low-code ontwikkelaar zijn. Maar je kunt al een goede start maken in een paar maanden. Word in één jaar een goede ontwikkelaar, waardoor de leercurve veel steiler is dan bij andere progammeertalen.

Bovendien brengen low-code platforms licentiekosten met zich mee. Dus je businesscase moet kloppen. Investeren in low-code is het zeker waard. Low-code software groeit met je mee waardoor je niet hoeft te migreren op een later moment.

Voordelen van high-code ontwikkeling

Het noemen van ‘high-code ontwikkeling’ benadrukt vaak de bubbel waarin liefhebbers van low-code leven. Na het maken van de vergelijking zijn dit de belangrijkste voordelen van high-code:

  • Applicaties kunnen op een meer gedetailleerd niveau worden gecontroleerd. Wat een meer gedetailleerde focus op de kwaliteit en prestaties van jouw oplossing mogelijk maakt.
  • Er zijn grote gemeenschappen van ontwikkelaars, freelancers en service providers om mee samen te werken.
  • De hoge flexibiliteit van ontwikkeling en implementatie. Dit kan beter aansluiten bij de normen en vereisten op het gebied van architectuur en beveiliging. Het stelt je in staat om lange interne discussies te voorkomen.
  • Open-source standaarden elimineren of verminderen terugkerende kosten voor licenties.

Use cases voor Low-code vs High-Code

Met onze ervaring met verschillende use cases hebben we ervaring opgedaan met verschillende technologieën en talen. Een technologie wordt niet alleen gekozen op basis van technische specificaties. Elke technologie moet passen bij zijn gebruikers en doelen van de organisatie.

De snelheid van low-code kan een belangrijk argument zijn. Bijvoorbeeld als jouw organisatie zich kan onderscheiden door sneller functies te leveren. Of het nu voor eindgebruikers is of voor interne automatisering.

Een high-code aanpak werkt beter als jouw organisatie gebouwd is rond een beperkt aantal fundamentele toepassingen. Dan is het gedetailleerde niveau van kwaliteit van prestaties en applicatie belangrijker dan de levering van functies.

Bedrijven die kiezen voor low-code en high-code

De keuze tussen low-code en high-code is niet altijd absoluut; veel organisaties integreren beide. Low-code wordt gebruikt voor toepassingen die snelle levering vereisen. Terwijl high-code wordt gebruikt voor andere kritieke aspecten. Dit biedt granulaire flexibiliteit.

Kiezen voor low-code of high-code hangt af van use cases en doelen van de organisatie. Geef met low-code prioriteit aan snelheid, automatisering en de samenwerking tussen business en IT. Of leg de nadruk op controle, precisie en community-ondersteuning via high-code. Het kiezen voor meerdere technologieën kan dus een zeer geschikte aanpak zijn voor elke grotere, dynamische organisatie.

Low-code en high-code bestaan naast elkaar en zullen dat ook in de toekomst blijven doen. Overweeg je hoe je low-code naast high-code in jouw organisatie kunt integreren? We helpen graag bij het in kaart brengen van geschikte use cases voor een passende technologie. Gebaseerd op onze ervaringen bij verschillende bedrijven in retail, financiën en verzekeringen, gezondheidszorg en logistiek.

Auteur: Maaike Stoops – General Manager LINKITSYSTEMS-SA

Sophos Cybersecurity on Tour 11-02-2025 BW
Sophos Cybersecurity on Tour 11-02-2025 BW + BN