V&VN: ‘Minder administratie door uitwisseling basisgegevens’
Verpleegkundigen en verzorgenden vinden administratielast een van de vervelendste onderdelen van hun werk. Vooral de tijd die ze kwijt zijn aan dossiervorming is aanzienlijk. Als de patiënt van bijvoorbeeld het ziekenhuis naar de revalidatie gaat, of vanuit huis naar een verpleeghuis. “We draaien al geruime tijd pilots om dit te verbeteren. Nu is er een begin gemaakt met de elektronische overdracht van basisgegevens van de patiënt. Ik ben blij met die basis”, stelt Chief Nursing Information Officer Arenda Jansen bij VVT-zorgorganisatie IJsselheem in de regio Zwolle.
“Geloof het of niet, maar wat wij doen is vaak nog overtikken, knippen of plakken van gegevens bij patiëntoverdracht. Omdat elke organisatie een ander computersysteem heeft. Dat is tijdrovend en kan ook nog eens fouten opleveren”, legt Jansen uit op de website van V&VN.
V&VN meldt verder op de website: 'In 2022 voerde V&VN een peiling uit over de problemen bij het uitwisselen van patiëntinformatie. Gemiddeld waren zorgprofessionals 30 minuten kwijt met het verzamelen van informatie en besteedden ze 30 minuten aan het overtypen van informatie. En in de helft van de gevallen was er geen of een uiterst summiere overdracht. Jansen: “Ik geloof niet dat dit veranderd is. Dat verzamelen van informatie doe ik bijvoorbeeld via de mantelzorger van de patiënt.”
Inmiddels zijn enkele testen gedraaid met de zogenoemde elektronische overdracht (eOverdracht). In de regio Zwolle, waar Arenda Jansen werkt, zijn mooie stappen gezet. “Je mag het ook stapjes noemen hoor. Het gaat langzaam, maar het gaat wel vooruit. Het doel is uiteindelijk minder en foutloze administratie. Dat is in eerste instantie in het belang van de patiënt, maar draagt ook bij aan het werkplezier van de zorgprofessional. Bij de eerste test was ik al tevreden toen er alleen maar een BSN-nummer elektronisch succesvol was overgedragen! Weet je hoe lang dat nummer is en hoe groot de kans op fouten is als je het overtikt?”
Nog wat hobbels te gaan
Van de meest recente test met eOverdracht, op 22 februari 2024, kreeg Jansen energie. “Er kwamen allerlei gegevens goed binnen. Denk aan geboortedatum, naam, adres, woonplaats, huisarts, BSN en zorgleverancier. Feit is dat dit in een testomgeving is gebeurd. Er zijn nog wel wat hobbels te gaan. Als we écht gegevens gaan overdragen, moet nog gekeken worden naar het proces rondom inloggen. Het is belangrijk dat ook dit onderdeel niet leidt tot meer administratie, maar juist zorgt voor gemak voor de zorgmedewerker.”
Op 22 maart is er weer een testdag. En dan gaat de regio Zwolle in april op kleine schaal live in ons land, als één van de elf samenwerkingsverbanden die experimenteren met eOverdracht. De uitwisseling van de basisgegevens van patiënten moet ook sectoroverstijgend worden, bijvoorbeeld van ziekenhuis naar verpleeghuis. V&VN heeft onlangs een akkoord hierover getekend.
Maar daarvoor hebben de vele verschillende leveranciers van computersystemen nog een lange weg te gaan, denkt Jansen. “En we willen nóg verder gaan. Uiteindelijk willen we natuurlijk dat niet alleen de statische gegevens van een patiënt, maar ook het hele zorgplan en de medische informatie elektronisch foutloos worden overgedragen.”'