Witold Kepinski - 01 april 2024

2030: Een cyberveiligheid roadmap voor een veranderende wereld

Het Europese Unie Agentschap voor Cybersecurity (ENISA) rapport "Foresight Cybersecurity Threats for 2030 – Update" onthult belangrijke toekomstige cyberdreigingen en benadrukt het groeiende belang van cybersecurity in onze steeds verder digitaliserende samenleving, zo meldt cybersecurity expert Peter Lahousse (foto)

2030: Een cyberveiligheid roadmap voor een veranderende wereld image

Door geavanceerde onderzoeksmethoden, waaronder de Delphi-techniek en thematische workshops, belicht het rapport zowel bekende als nieuwe digitale gevaren. Cruciale bedreigingen zoals het compromitteren van software supply chains en het tekort aan cybersecurity professionals worden uitgelicht, evenals de risico's van menselijke fouten en verouderde systemen. Verder worden de potentiële gevaren van digitale surveillance autoritarisme en de impact van technologieën zoals quantum computing en kunstmatige intelligentie (AI) besproken.

Dit toonaangevende document benadrukt ook de noodzaak van eenproactieve benadering in cybersecurity, met een oproep aan organisaties en beleidsmakers om hun beveiligingsmechanismen te versterken. De verspreiding van desinformatie en de misbruik van AI-technologieën vereisen speciale aandacht, evenals de fysieke gevolgen van milieudisrupties op kritieke digitale infrastructuur. Het rapport stimuleert internationale samenwerking en een cultuur van digitale veiligheid en verantwoordelijkheid. Door deze inzichten te omarmen, kunnen we streven naar een toekomst waar technologische vooruitgang en digitale veiligheid hand in hand gaan, en een veiliger digitale wereld creëren voor komende generaties.

In het rapport "Foresight Cybersecurity Threats for 2030 – Update" van de Europese Unie Agentschap voor Cybersecurity (ENISA) worden toekomstige digitale gevaren en de evolutie van het cybersecurity landschap belicht. Met een combinatie van de Delphi-techniek en workshops biedt het rapport een gedetailleerde kijk op dreigingen zoals de compromittering van software supply chains en het tekort aan cybersecurity professionals. Het benadrukt hoe menselijke fouten, verouderde systemen, en digitale surveillance door autoritaire regimes kernpunten van zorg vormen. Tegelijkertijd worden de implicaties van nieuwe technologieën zoals quantum computing en kunstmatige intelligentie onder de loep genomen, met een focus op hun potentieel om zowel uitdagingen als kwetsbaarheden te introduceren.

Het rapport illustreert de dynamische aard van cyberdreigingen, die constante aanpassingen in onze verdedigingsstrategieën vereisen. Van de verspreiding van desinformatie tot de misbruik van AI voor kwaadwillende doeleinden, het benadrukt de noodzaak van een proactieve en ethisch geïnformeerde benadering van cybersecurity. Ook wordt het belang van internationale samenwerking en de ontwikkeling van een cultuur van digitale veiligheid en verantwoordelijkheid onderstreept.

Met een blik op de toekomst onderstreept het rapport de noodzaak voor beleidsmakers en cybersecurity professionals om vooruit te plannen en zich voor te bereiden op de complexe uitdagingen die voor ons liggen. Het streeft naar een toekomst waarin technologische vooruitgang en digitale veiligheid hand in hand gaan, ten bate van alle burgers wereldwijd.

Lees hier het volledige artikel en download het rapport

Door: Peter Lahousse

Axians 12/11/2024 t/m 26/11/2024 BN+BW