Witold Kepinski - 16 april 2024

SURF en Nokia bereiken datasnelheid van 800Gbit/s op 1648 km lange verbinding

Samen met Nokia, Nikhef en CERN heeft SURF de snelheid van data-overdracht tussen CERN in Genève en Amsterdam getest. Op de 1648 kilometer lange glasvezelverbinding werd een datasnelheid van 800Gbit per seconde bereikt. Dit betekent dat de verbinding geschikt is voor de toekomstige overdracht van grootschalige datastromen, zoals die van CERN’s deeltjesversneller.

SURF en Nokia bereiken datasnelheid van 800Gbit/s op 1648 km lange verbinding image

De aanleiding voor de test is de geplande upgrade van de deeltjesversneller, de Large Hadron Collider van CERN, in 2029. Deze upgrade leidt tot scherpere metingen, waarmee gedetailleerder onderzoek naar de oorsprong van het heelal mogelijk wordt. Dat zorgt naar verwachting voor vijf tot zevenenhalf keer meer onderzoeksdata dan nu het geval is. Al deze gegevens moeten via verschillende netwerken, waaronder het netwerk van SURF, worden verspreid naar universiteiten en onderzoeksgroepen in Nederland en over de hele wereld.

Om de grote hoeveelheid data succesvol te kunnen transporteren heeft SURF het optisch netwerk geoptimaliseerd. Nokia testte haar nieuwste generatie netwerkkaarten om te beoordelen hoe deze presteert over het SURF-netwerk en met deze hoeveelheid data. Met het slagen van de test is aangetoond dat dit onderdeel van het SURF-netwerk tussen Amsterdam en Genève een veel hogere capaciteit aankan dan eerder werd gedacht.

Stijgende vraag naar meer bandbreedte en netwerksnelheid

De upgrade van de Large Hadron Collider sluit aan bij de wereldwijde toename van data-intensief onderzoek, waarvoor hoge netwerksnelheden, meer bandbreedte en opslagcapaciteit nodig zijn. Ook onderzoeksprojecten zoals de Square Kilometer Array, de Einstein Telescoop, de Low-Frequency Array en de International Thermonuclear Experimental Reactor genereren enorme datastromen die meer netwerksnelheid vragen dan de nu gangbare 100Gbit en 400Gbit per seconde.

Inzichten en vervolgtesten

Het testen van een operationele netwerkverbinding over grote afstanden en met echte data van de Large Hadron Collider biedt unieke inzichten in datatransport en opslag van grote datavolumes. Dit soort tests, die SURF regelmatig uitvoert met diverse netwerkpartners, zijn cruciaal voor het verbeteren van de infrastructuur voor data-intensief onderzoek.

SURF werkt aan diverse innovaties om het SURF-netwerk, de wereldwijde netwerkknooppunten, de aangesloten opslagcapaciteit en de rekenkracht te testen, optimaliseren en uit te breiden. Het doel hiervan is data-intensief onderzoek nu en in de toekomst mogelijk te maken.

Axians 12/11/2024 t/m 26/11/2024 BN+BW