Is duurzaamheid in 2024 nog steeds een topprioriteit voor het IT-ecosysteem?
Geïnspireerd door inzichten van meer dan 650 partners wereldwijd, onthult de 2024 Sustainable Ecosystems Survey van Canalys de benaderingen van partners ten aanzien van duurzaamheid en ESG in het huidige AI-tijdperk.
Ben Caddy, analist bij Canalys meldt in een blog: 'Eerder deze maand publiceerden we de resultaten van onze jaarlijkse Global Sustainable Ecosystems Survey, die 656 reacties van partners in 57 markten weerspiegelden. Als we dieper ingaan op de resultaten, wordt de houding van het kanaal zichtbaar ten opzichte van de kansen, uitdagingen en drijvende krachten die vandaag de dag de duurzaamheidsstrategieën van partners vormgeven. Over het geheel genomen zijn er zeker redenen voor optimisme, maar er blijft onzekerheid bestaan over de rol van AI in het ESG-gesprek.
Herstel van de markt
Voor de meeste spelers in de IT-ruimte staat 2024 in het teken van herstel van de marktdaling – en natuurlijk geven partners prioriteit aan hun betrouwbare bedrijfsgebieden, waaronder beheerde services en het doorverkopen van hardware, ondersteund door de terugkeer van de pc-markt naar groei . Als zodanig is duurzaamheid voor de meeste partners niet de topprioriteit voor 2024, maar het blijft wel hoog op de agenda van het kanaal staan – deels gedreven door de groeiende zakelijke kansen.
In 2024 zei 50% van de partners wereldwijd dat ze dit jaar inkomsten verwachten te genereren uit duurzaamheidsoplossingen – drie procentpunten meer dan de 47% vorig jaar. Hoewel uit de enquêteresultaten van 2023 bleek dat meer dan de helft van de EMEA- en APAC-partners vorig jaar inkomsten uit duurzaamheid verwachtten, kan de mondiale stijging gedeeltelijk worden toegeschreven aan de groei in Noord- en Zuid-Amerika, waarbij de regeldruk met name in de VS toeneemt.
Maar 59% van de partners stelt dat de eigen doelstellingen van klanten de belangrijkste drijfveer zijn achter hun interesse in duurzame IT-oplossingen (een stijging van 12 procentpunten ten opzichte van 2023), waarbij de afstemming van bedrijven op het Science Based Targets-initiatief in alle sectoren omhoog schiet. In navolging van de eigen duurzaamheidsdoelstellingen van klanten waren de tweede en derde belangrijkste actiefactoren de druk van de regelgeving en de inspanningen om de kosten te verlagen door de energie-efficiëntie te verbeteren.
Emissiegegevens vrijgeven
In 2024 zegt 54% van de partners wereldwijd dat overheidsregelgeving hun klanten ertoe aanzet duurzame IT-oplossingen na te streven – een stijging van zeven procentpunten ten opzichte van 2023. Dit komt niet als een verrassing, aangezien het ESG-regelgevingslandschap sindsdien steeds complexer is geworden, met grote bedrijven in de EU zijn Singapore, Australië en Californië verplicht om de komende jaren emissies (zowel upstream als downstream) voor alle drie de scopes te rapporteren. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission zal beursgenoteerde bedrijven ook verplichten om scope 1- en 2-emissies openbaar te maken via een gefaseerde aanpak, hoewel scope 3-vereisten op controversiële wijze uit de definitieve wet zijn geschrapt.
Grote zakelijke klanten, evenals veel kanaalgiganten, voelen nu al de toegenomen druk op het gebied van naleving – en middelgrote bedrijven zullen binnenkort ook getroffen worden. Over het geheel genomen suggereren de onderzoeksresultaten dat veel partners nog steeds niet voorbereid zijn op de komende golf (tsunami?) van ESG-regelgeving. Wereldwijd houdt slechts 31% van de partners nu de scope 1- en 2-emissies bij, terwijl slechts 23% van de partners ook hun scope 3-emissies registreert.
Deze cijfers zijn vorig jaar gestegen van respectievelijk 22% en 21%, maar in de huidige vorm zijn er duidelijk veel partners (vooral die uit het middensegment) die niet voorbereid zijn op de nieuwe eisen van de toezichthouders voor uitgebreide en transparante emissierapportage.
AI zorgt voor een nieuwe uitdaging
Begin 2023 zei 44% van de partners wereldwijd dat het verbeteren van de energie-efficiëntie om kosten te besparen een belangrijke drijfveer was voor de focus van klanten op duurzaamheid bij hun IT-uitgaven. Dit daalde licht tot 41% in ons onderzoek uit 2024 – deels als gevolg van de de-escalatie van de energiecrisis, vooral in Europa.
AI brengt veel problemen met zich mee op het gebied van duurzaamheid. Er zijn zeker mogelijkheden voor AI om duurzaamheid in de IT-sector mogelijk te maken, bijvoorbeeld door de cloudwerklast over regio’s te verschuiven om het gebruik van hernieuwbare energie te maximaliseren. Maar de duurzaamheid van AI zelf is een even belangrijke vraag, zij het een vaak verwaarloosde kwestie, die een explosie van de uitstoot van datacentra met zich meebrengt en de inspanningen tot nu toe om IT koolstofarm te maken, ondermijnt.
Over het algemeen willen leveranciers graag voorbeelden promoten van wat AI kan doen voor duurzaamheid, vooral de hyperscalers. Maar in de huidige vorm zijn leveranciers traag in het promoten van tastbare AI-gebruiksscenario's om partners en hun klanten te ondersteunen bij het bevorderen van hun duurzaamheidsinspanningen. Canalys verwacht dat duurzaamheid weer hoger op de agenda van het kanaal zal komen te staan zodra de AI-hype voorbij is en de hulpbronnenintensiteit van AI-datacenters een bredere zorg wordt. Gezien worden als een AI-first-bedrijf is een prioriteit in de hele sector sinds de AI-boom begon, maar het maximaliseren van de energie-efficiëntie van AI moet de volgende stap zijn.
Volgende week gaan we dieper in op de resultaten van de Global Sustainable Ecosystems Survey in een speciaal webinar. De duurzaamheidsanalisten van Canalys zullen de ESG-vooruitgang van het kanaal tot nu toe onderzoeken en uw belangrijkste vragen beantwoorden over wat AI, e-waste en regelgeving werkelijk betekenen voor duurzaamheid in het algemeen.'
Mis 16 mei 2024 om 13.00 uur UTC niet – schrijf u vandaag nog in!