Witold Kepinski - 21 mei 2024

TU Delft ontwikkelt autonome drone met kunstmatig dierenbrein

Onderzoekers van de TU Delft hebben een drone ontwikkeld die zelfstandig kan vliegen met behulp van kunstmatige intelligentie geïnspireerd op het brein van dieren. De drone maakt gebruik van neuromorfe beeldverwerking en besturing, een nieuwe technologie die veel energie-efficiënter is dan traditionele AI-methoden.

TU Delft ontwikkelt autonome drone met kunstmatig dierenbrein image

Deze doorbraak kan leiden tot de ontwikkeling van kleinere, wendbaardere en intelligentere drones die toepasbaar zijn in diverse sectoren, zoals landbouw, logistiek en inspecties zo meldt TU Delft.

Neuromorfische AI: energiezuinig en snel

De huidige AI-systemen die in drones worden gebruikt verbruiken veel energie en vereisen krachtige hardware. Dit maakt ze ongeschikt voor kleine drones die een beperkte batterijcapaciteit hebben.

Neuromorfe AI is een nieuwe technologie die is gebaseerd op de werking van het menselijk brein. Het gebruikt neurale netwerken die communiceren met behulp van pulsen, net zoals onze hersenen dat doen. Deze pulsen verbruiken veel minder energie dan de complexe berekeningen die worden uitgevoerd door traditionele AI-systemen.

Autonome vlucht met neuromorfe camera

De drone van de TU Delft is uitgerust met een neuromorfe camera die beelden waarneemt en deze vervolgens doorgeeft aan het neuromorfische netwerk. Het netwerk interpreteert de beelden en stuurt commando's naar de motoren van de drone, waardoor deze zelfstandig kan vliegen.

De drone is in staat om te vliegen in verschillende lichtomstandigheden, van donker tot helder. Het kan zelfs omgaan met flikkerende lichten, die traditionele AI-systemen kunnen verwarren.

Toekomstperspectief

De onderzoekers van de TU Delft zijn enthousiast over de mogelijkheden van neuromorfe AI voor drones. Ze verwachten dat deze technologie zal leiden tot de ontwikkeling van nieuwe, revolutionaire toepassingen in diverse sectoren.

Een belangrijke uitdaging is de verdere verkleining van de neuromorfe hardware. De huidige systemen zijn nog te groot en te zwaar voor kleine drones.

Daarnaast moet de technologie worden uitgebreid naar complexere taken, zoals navigatie en het uitvoeren van opdrachten.

Artikel:

Fully neuromorphic vision and control for autonomous drone flight”, F. Paredes-Vallés, J. J. Hagenaars, J. Dupeyroux, S. Stroobants, Y. Xu, G. C. H. E. de Croon, Science Robotics, May 15, 2024.


Outpost24 17/12/2024 t/m 31/12/2024 BN + BW