Witold Kepinski - 16 mei 2024

Pekka Ala-Pietilä werd met een grote meerderheid gekozen in de Raad van Commissarissen van SAP

SAP maakt bekend dat de jaarlijkse algemene vergadering van SAP SE Pekka Ala-Pietilä (67) heeft verkozen tot nieuw lid van de Raad van Commissarissen van het bedrijf. De verkiezing van Ala-Pietilä werd gesteund door 95,50% van de aandeelhouders. Tijdens de openingsvergadering van de Raad van Commissarissen van SAP werd vervolgens Ala-Pietilä verkozen tot nieuwe voorzitter. Dit markeert de overdracht van de vorige voorzitter van de commissie, Prof. Dr. H. C. veel. Hasso Plattner, uitgevoerd bij Ala-Pietilä.

Pekka Ala-Pietilä werd met een grote meerderheid gekozen in de Raad van Commissarissen van SAP image

“Ik ben blij om het stokje over te dragen aan Pekka Ala-Pietilä, die de succesvolle transformatie van SAP zal blijven ondersteunen”, aldus Hasso Plattner. “Pekka Ala-Pietilä heeft een diepgaand inzicht in SAP en de technologie-industrie en zal het bedrijf effectief ondersteunen bij het consolideren van zijn rol als leider op het gebied van cloud ERP en zakelijke AI.” Ala-Pietilä voegde hieraan toe: “Aan de aandeelhouders ben ik de toezichthouder dankbaar Bestuur voor de kans om opnieuw te werken bij het belangrijkste softwarebedrijf van Europa. Ik vergezel SAP graag op haar reis om deze sterke positie verder uit te bouwen.”

Zoals aangekondigd in 2023 heeft medeoprichter en voormalig CEO Hasso Plattner aan het einde van de jaarlijkse algemene vergadering van 2024 ontslag genomen uit de Raad van Commissarissen van SAP. Tijdens de termijn van Hasso Plattner als voorzitter van de Raad van Commissarissen (mei 2003 tot mei 2024) steeg de marktkapitalisatie van SAP van ongeveer € 30 miljard naar ongeveer € 200 miljard, waardoor SAP vandaag de dag het meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf in Duitsland is. De innovatieve en competitieve geest van Hasso Plattner vormt al meer dan 50 jaar de basis van het succes van SAP, vanaf de eerste baanbrekende ERP-innovaties tot de strategische herschikking als toonaangevende leverancier van bedrijfsapplicaties in de cloud en zakelijke AI. Hasso Plattner zal als consultant voor SAP blijven werken en zijn kennis en ervaring ter beschikking blijven stellen van het bedrijf.

Aicha Evans (55), Gerhard Oswald (70) en dr. Friederike Rotsch (51) werd herkozen als lid van de Raad van Commissarissen met respectievelijk 93,39%, 89,82% en 92,45% van de stemmen. Prof. Dr. Ralf Herbrich (50) werd met 99,29% van de stemmen verkozen tot opvolger van Punit Renjen, die aan het einde van de Algemene Vergadering van 2024 ook ontslag nam uit de Raad van Commissarissen van SAP.

De Algemene Vergadering heeft tevens alle overige suggesties van de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen goedgekeurd. Het betreft onder meer de decharge van de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen voor het boekjaar 2023 (goedkeuring respectievelijk 99,51% en 99,44%), alsmede de goedkeuring van een aanpassing van de beloning van de voorzitter van de Raad van Commissarissen. Bord. Een overzicht van alle besluiten van de Algemene Vergadering van 2024 en de besluiten van de Algemene Vergaderingen van voorgaande jaren vindt u hier .

Voor 2023 ontvangen SAP-aandeelhouders een dividend van € 2,20 per aandeel. Dit komt overeen met een stijging van € 0,15 oftewel 7% ten opzichte van het dividend over 2022. De totale uitkering aan aandeelhouders zal daarmee circa 2,6 miljard euro bedragen. Het dividend zal naar verwachting vanaf 21 mei 2024 worden uitgekeerd.

Gartner BW tm 02-11-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
Huawei BN+BW 05-09-2024 tm 13-09-2024