Nederland op 13e positie in Global Startup Ecosystem Report 2024
Nederland staat 13e plaats van best presterende startupecosystemen wereldwijd. Daarmee is Nederland een positie op de ranglijst gestegen.
Dit blijkt uit het Global Startup Ecosystem Report (GSER) dat Startup Genome en Techleap tijdens de London Tech Week lanceren. Silicon Valley staat nog altijd op nummer 1 van best presterende startupecosystemen, gevolgd door New York City en Londen (gedeelde tweede plek). Londen is het enige Europese ecosysteem dat beter scoort dan Nederland, dat de ecosystemen van Parijs (14e plek) en Berlijn (15e plek) voor zich houdt. Daarmee telt Europa slechts één ecosysteem in de top 10, wat een zorgwekkend signaal is. Wereldwijd is Miami de meest opvallende stijger. Met 7 plekken stijgt Miami op de 16e plaats.
Startup Genome en Techleap noemen een structurele investering in de techsector nodig, omdat startups economisch gezien een belangrijke rol spelen en fungeren als banenmotor van de toekomst. Ook wijzen de partijen op de innovatieve oplossingen die startups bieden voor uitdagingen in bijvoorbeeld klimaat en gezondheidszorg.
Grotere economische impact
Het Nederlandse ecosysteem creëerde volgens het rapport 96 miljard dollar aan waarde in de gemeten periode van anderhalf jaar (juli 2021 – december 2023). Dit is een groei van maar liefst 32 procent ten opzichte van anderhalf jaar ervoor (juli 2019 – december 2021).
Onder meer op de prestatiegebieden financiering, talent en ervaring scoort het Nederlandse ecosysteem hoog en komt het in de wereldwijde top 15 terecht. Op gebied onderzoek en patentactiviteiten behoort Nederland tot de beste 20 ecosystemen. Onder meer de Startup Visa en verblijfsvergunning voor startuppersoneel worden genoemd als belangrijkste redenen om een startup naar Nederland te verhuizen.
Groot in biowetenschappen, agrifood en halfgeleiders
Het rapport bevestigt de hoge status van Nederland op gebied van biowetenschappen, agrifood en halfgeleiders. Dit is op basis van de talentdichtheid, ondersteunende middelen en startupactiviteiten in deze gebieden. Daarin speelt bijvoorbeeld de 30%-procentregeling een prominente rol om talent uit het buitenland aan te trekken.
“Nederland weet zijn sterke positie als tech ecosysteem vast te houden. Het toont aan dat we nog steeds een aantrekkelijk land zijn voor tech talent en dat we de juiste richting ingaan met de focus op deep tech en het stimuleren van meer investeringen en een sterke ondernemers gemeenschap”, aldus Constantijn van Oranje, speciaal gezant van Techleap. “Tegelijkertijd staren we ons niet blind op dit relatieve succes, omdat we zien dat we in een aantal cruciale waardeketens achterop raken door gebrek aan geld, mensen, elektriciteit, en focus. Om op Europese en mondiale schaal te kunnen concurreren en een grotere maatschappelijke en economische impact te maken, zullen onze tech bedrijven sneller moeten groeien.”
Meer investeringen in deeptech en AI
In 2023 waren er wereldwijd in totaal minder investeringen, maar een groter aandeel komt vanuit de deeptech-industrie (kennisintensieve technologie). Daarnaast was er een enorme stijging in investeringen in generatieve AI. De wereldwijde investeringen in generatieve AI verdrievoudigden het afgelopen jaar naar bijna 200 miljard.
“Startup Genome werkt graag samen met Techleap bij het stimuleren van economische groei en het ondernemend vermogen van Nederland”, aldus Marc Penzel, oprichter en president van Startup Genome. “Nederland toont enorme kracht en veerkracht met de groeiende community van opschalende ondernemers, en iedereen eromheen die de voorwaarden creëren voor een wereldwijd toonaangevend ecosysteem.”
Het Global Startup Ecosystem Report 2024 is hier beschikbaar.