Redactie - 17 juni 2024

Oekraïne ontmantelt SIM-boerderijen die soldaten met spyware bespioneerden

Oekraïne heeft twee pro-Russische inwoners gearresteerd die SIM-boerderijen exploiteerden om Oekraïense soldaten te bespioneren met spyware. De SSU (Veiligheidsdienst van Oekraïne) ontmantelde de infrastructuur die de twee gebruikten om duizenden mobiele nummers en Telegram-accounts te beheren.

Oekraïne ontmantelt SIM-boerderijen die soldaten met spyware bespioneerden image

De SIM-boerderijen werden volgens The Register gebruikt om phishing-sms-berichten te sturen naar Oekraïense soldaten met links die, als ze werden aangeklikt, spyware op hun apparaten installeerden. Hiermee konden de Russen toegang krijgen tot de gegevens en communicatie van de soldaten, evenals hun locatie traceren.

Een van de verdachten, een vrouw uit Zjytomyr, kreeg directe orders van Rusland en werd betaald in cryptocurrency. Ze beheerde meer dan 600 mobiele nummers en verspreidde ook pro-Kremlin-propaganda. De andere verdachte, een 30-jarige man uit Dnipro, exploiteerde bijna 15.000 sociale media-accounts met behulp van SIM-kaarten die waren geregistreerd bij Oekraïense mobiele netwerkoperators. Hij verkocht toegang tot deze accounts op dark web-forums, met name aan Russische inlichtingendiensten. Lees meer details in The Register.

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
Huawei BN+BW 05-09-2024 tm 13-09-2024