Wouter Hoeffnagel - 17 juni 2024

Industriegroepen: 'Discimineer grote buitenlandse techbedrijven niet via EUCS'

26 industriegroepen roepen de Europese Commissie op grote techbedrijven als Amazon, Google en Microsoft niet te discrimineren via het Europese cybersecurity certification scheme (EUCS) voor cloudservices. De brief is onder meer door NLdigital ondertekend, evenals diverse brancheverenigingen.

Industriegroepen: 'Discimineer grote buitenlandse techbedrijven niet via EUCS' image

De Europese Commissie, het Europese cybersecurityagentschap ENISA en EU-lidstaten bespreken deze week het voorstel voor de EUCS. Dit schema moet overheden en bedrijven helpen bij het selecteren van een veilige en betrouwbare vendor voor hun cloudactiviteiten. Het voorstel is diverse keren op de schop gegaan. Zo zijn in de meest recente versie de soevereiniteitseisen geschrapt, die Amerikaanse techgiganten verplichten een joint-venture te starten met een in de EU gevestigde partij voor het opslaan en verwerken van klantgegevens.

Inclusieve en niet-discriminerende EUCS

Een inclusieve en niet-discriminerende EUCS ondersteunt volgens de partijen vrij verkeer van clouddiensten in Europa, wat hun leden helpt zowel thuis als in het buitenland succesvol te zijn, draagt bij aan de digitale ambities van Europa en versterkt diens veerkracht en veiligheid. ""De verwijdering van zowel eigendomscontroles als vereisten voor Protection against Unlawful Access (PUA) / Immunity to Non-EU Law (INL) zorgt ervoor dat verbeteringen in de cloudbeveiliging aansluiten bij de beste praktijken in de sector en niet-discriminerende principes", aldus de partijen.

De brief is door een breed scala aan partijen ondertekend, waaronder NLdigital, de Czech Confederation of Industry, Dansk Industry, Bundesverband deutscher Banken, Digital Poland Association, de Ierse lobbygroep IBEC en de Spaanse Start-up Association. Meer informatie is hier beschikbaar.

DIC Awards BW tm 28-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
Huawei 21/10 - 04/11 BN + BW