Johan van Leeuwen - 18 juni 2024

Comforte wil bekender worden, zeker in de publieke sector


“We zijn bemind, maar ook nog onbekend”, zegt Axel van Drongelen (foto) over Comforte. Daar wil hij snel verandering in brengen. Ondertussen speelt het bedrijf stiekem al wel een grote rol in het dagelijks leven van iedereen.

Comforte wil bekender worden, zeker in de publieke sector
 image

Comforte is een Duitse securityspecialist die nog steeds in privéhanden is. Het bedrijf bestaat al 36 jaar, vertelt Axel van Drongelen. Hij is sinds eind 2021 de senior vice-president voor de regio’s Benelux, Nordics, UK en Australië/Nieuw-Zeeland. Comforte heeft kantoren op allerlei plekken in de wereld. Opvallend voor een Duits bedrijf is dat 70 procent van de omzet uit Noord-Amerika komt.

Tokeniseren

Comforte is vooral gespecialiseerd in het zogeheten tokeniseren van mission critical data. Op die manier wordt data versleuteld. “We vervangen elke letter en ieder cijfer door een element uit een oneindig woordenboek. Het is een moderne tak van cryptologie”, legt Van Drongelen uit. “Het grote voordeel van de manier waarop wij tokerniseren is dat het ‘format preserving’ is. Dat wil zeggen dat de onderliggende informatie intact blijft. Dat is om heel veel redenen interessant, onder meer omdat je gewoon data analytics kunt toepassen, terwijl je door de versleuteling geen privacyregels overtreed.”

Comforte is erg actief in de financiële sector, vertelt hij. “We hebben onder andere Visa, Mastercard en Discover als klant, plus in totaal nog ongeveer vierhonderd verschillende banken.”

Zonder dat we het weten, hebben we allemaal heel vaak met Comforte te maken. “Wie zijn of haar bankpas gebruikt, heeft ongeveer 65 tot 70 procent kans dat wij de data die op de kaart staat tijdens de transactie beschermen. De kracht van onze manier van tokeniseren is dat het makkelijk toepasbaar is. Het veroorzaakt ook bijna geen latency. Als gebruikers van Visa of Mastercard tijdens bijvoorbeeld Black Friday iets willen kopen, dan willen ze daar absoluut geen vertraging in. Wij zorgen daarvoor.”

Kansen bij overheden

Comforte wil die technologie breder in gaan zetten: onder meer ook voor het beschermen van gevoelige persoonsdata. “Onze oplossing is bruikbaar als zogeheten privacy enhancing technology, maar ook als datacentric security, dus om informatie data-centrisch te beveiligen. Op die manier zijn gegevens altijd beschermd, ook na een eventuele hack.”

Met dat verhaal vindt Van Drongelen steeds vaker een luisterend oor, waaronder ook bij overheden. “Binnen onze wereldwijde organisatie richt ik me sterk op de publieke sector, omdat ik daar veel kansen zie. Dit soort technologie staat daar echt nog in de kinderschoenen. Wij hebben ons bewezen in mission critical omgevingen. Dit werkt gewoon 24/7, 365 dagen per jaar. Er is veel belangstelling vanuit overheidsinstellingen in Nederland, maar ook van andere grote bedrijven. Zo zijn we sinds kort geïnstalleerd op de data sharing hub van KPN. Dat gerenommeerde bedrijven zoals KPN onze toegevoegde waarde inzien, is natuurlijk geweldig.”

Vanwege de ambities in de publieke sector kon Van Drongelen niet ontbreken bij het Publiek Private IT Diner van Dutch IT Leaders op 23 mei. “Uit eigen ervaring weet ik dat het concept van lekker eten op een mooie locatie in combinatie met netwerken heel goed werkt. Ik vond het een heel mooie avond, met meerdere goede sprekers. Ik heb ook veel interessante mensen ontmoet.”

Groot vraagstuk

Welke trends ziet hij in de publieke sector? “Er is bij overheden over het algemeen nog veel terughoudendheid om SaaS-oplossingen te gebruiken. Sowieso roept de gang naar de cloud nog angst op. Het beschermen van privacy is een grote uitdaging en dus ook een groot vraagstuk. Er zijn nog maar weinig oplossingen in de markt die zich echt hebben bewezen. Ik zie het nu als mijn taak om uit te leggen dat er een oplossing bestaat die de functionaliteit biedt die overheden zoeken en die zich heeft bewezen in omstandigheden met hoge risico’s. Wij kunnen overheden met onze technologie helpen om de stap naar de cloud veilig te maken.”

Van Drongelen vindt het contact met publieke organisaties in ieder geval erg prettig. “De verschillen met private bedrijven zijn eigenlijk helemaal niet zo groot. Er is, zeker in Nederland, veel bereidheid om naar nieuwe oplossingen te kijken. En van een gebrek aan snelheid is zeker geen sprake. Op veel vlakken zijn overheden zelfs sneller dan enterprises.”

Van Drongelen staat te trappelen om met nog meer organisaties uit de publieke of private sector in contact te komen. “Ik leg heel graag uit wat we kunnen, want ook hier geldt: ‘Zien is geloven’. Wie alvast meer wil weten, kan op onze website comforte.com ook een heel goed beeld krijgen.”

Axians 12/11/2024 t/m 26/11/2024 BN+BW