Witold Kepinski - 19 juni 2024

Fontys en Hanze winnen de Self Driving Challenge 2024

Afgelopen vrijdag 14 juni vond de finale van de Self Driving Challenge 2024 plaats. Dit jaar namen 7 hogescholen en universiteiten het tegen elkaar op, binnen twee verschillende categorieën. Fontys won de prijs in de open categorie, en Hanze ging er met de trofee van de gesloten categorie vandoor.

Fontys en Hanze winnen de Self Driving Challenge 2024 image

De deelnemende teams van de Self Driving Challenge verzamelden zich vrijdag op het RDW Testcentrum in Lelystad. Daar mocht de Haagse Hogeschool de challenge aftrappen. De teams moesten zes verschillende opdrachten uitvoeren in een zo kort mogelijke tijd. Ieder team kreeg een kwartier de tijd om hun beste poging neer te zetten.

Gesloten en open categorie

De teams in de gesloten categorie (Haagse Hogeschool, Hanze, Windesheim, NHL Stenden, Universiteit Twente) maakten gebruik van een elektrische RDW-kart die zij zelf moesten programmeren. De teams in de open categorie (Fontys en Universiteit van het Noorden) moesten hun eigen voertuig meenemen. Fontys nam een quad mee en de Universiteit van het Noorden een Renault Twizzy.

Hosting en livestream

De race was thuis te volgen via een livestream. De voertuigen waren voorzien van camera’s, waardoor de verrichtingen goed te bekijken waren. Huge Car Guy Roland Tameling was de host van de dag en deed verslag van de races. Wil je zien hoe de teams het hebben gedaan? De livestream is terug te kijken via www.selfdrivingchallenge.nl

De winnaars

Een challenge was het zeker: slechts één team presteerde het om alle zes de opdrachten goed af te ronden. Dat was Hanze Hogeschool. Hun kart eindigde als enige voertuig in het parkeervak. Daarmee waren zij de winnaar in de gesloten categorie. Ook hogeschool Fontys schopte het ver op het circuit. Zij voltooiden 4 van de 6 opdrachten, waarna de quad van de baan raakte. Hiermee deden zij het binnen de open categorie iets beter dan de Universiteit van het Noorden, waardoor ze er met de winst van door gingen.

Binnen de gesloten categorie eindigde de Haagse Hogeschool op de tweede en de Universiteit Twente op de derde plek.

Over de Self Driving Challenge

De Self Driving Challenge biedt jong talent een half jaar lang de kans om hun skills op het gebied van smart mobility verder te ontwikkelen. Een uniek project, waarbij studententeams met elkaar de strijd aangaan door hun zelfrijdende voertuig te laten racen op het circuit.

De RDW organiseert de wedstrijd om kennis op te doen over de complexiteit van autonome voertuigen en hoe deze voertuigen keuzes maken. Zo wil RDW, die onder meer auto's goedkeurt voor op de openbare weg, zich voorbereiden op een toekomst waarin zelfrijdende auto's een steeds grotere rol zullen spelen. De Self Driving Challenge is - naast de vele andere initiatieven en samenwerkingen die de RDW heeft op het vlak van smart mobility - een innovatieve manier om kennis te vergaren over zelfrijdende voertuigen.

Volgend jaar organiseren we alweer de zevende editie van de challenge. De inschrijving daarvoor opent binnenkort.

Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024