Wouter Hoeffnagel - 19 juni 2024

VS willen dat Nederland export van chipmachines naar ASML verder aan banden legt

De Amerikaanse overheid zet de Nederlandse regering onder druk meer te doen tegen het leveren van geavanceerde chipmachines aan China. De Amerikanen willen ook dat de Japanners de leveringen verder inperken.

VS willen dat Nederland export van chipmachines naar ASML verder aan banden legt image

Dit meldt Reuters op basis van bronnen. Een Amerikaanse overheidsfunctionaris had onlangs gesprekken met zowel de Nederlandse als Japanse overheid over het onderwerp. De Amerikanen willen voortbouwen op een overeenkomst die in 2023 is gesloten met als doel geavanceerde chipmachines uit Chinese handen te houden. De Amerikanen vrezen dat de Chinese hiermee hun leger kunnen moderniseren.

Eerder is al de export van 23 soorten chipmachines naar China aan banden gelegd. Het ging toen onder meer om de deep ultra violet (DUV)-chipmachines naar China aan banden gelegd. De machines van ASML bevatten onder meer Amerikaanse componenten, waardoor de Verenigde Staten (VS) hierop invloed kunnen uitoefenen. Nu voegt het land 11 bedrijven toe aan de lijst waaraan bedrijven als ASML niet mogen leveren. De lijst omvat momenteel vijf Chinese partijen, waaronder de grootste chipfabrikant van China SMIC.

Lopende contracten stilleggen

De Amerikanen willen al langer dat ASML lopende contracten met Chinese partijen stillegt. Deze hebben onder meer betrekking op het onderhouden en instellen van chipmachines. Deze contracten lopen echter nog steeds, meldt Reuters. De Nederlandse regering stelt hierover geen zeggenschap te hebben

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt tegenover Reuters dat eerder deze week een bespreking tussen de VS en Nederland plaatsvond over het exportbeleid en veiligheid. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Handel wil niet reageren. Meer informatie is hier beschikbaar.

Gartner BW tm 02-11-2024 Telindus Proximus banner 1 22-10 t/m 27-10
DIC Awards BN tm 28-10-2024