Redactie - 22 juni 2024

Oekraïne maakt weg vrij voor toetreden tot Europese gemeenschappelijke roamingzone

De Oekraïense president Zelensky ondertekende deze week een wet die de weg vrijmaakt voor het toetreden van Oekraïne tot de Europese gemeenschappelijke roamingzone. Oekraïne is daarmee de eerste kandidaat-lidstaat van Europese Unie (EU) die wil toetreden tot de gemeenschappelijke roamingzone.

Oekraïne maakt weg vrij voor toetreden tot Europese gemeenschappelijke roamingzone image

De stap is onderdeel van de toenadering van Oekraïne tot de EU. Minister van Digitale Transformatie Mychajlo Fedorov meldt dat Oekraïne nu wacht op een positieve beoordeling van de wetswijzigingen vanuit Europese zijde. Daarna kunnen onderhandelingen over het daadwerkelijk toetreden tot de gemeenschappelijke roamingzone van de EU van start gaan.

Indien Oekraïne inderdaad toetreedt tot de gemeenschappelijke roamingzone betekent dit dat inwoners van EU-lidstaten in Oekraïne zonder extra kosten kunnen bellen, sms'en en surfen. Dat geldt ook andersom. In de praktijk betalen Oekraïners sinds de invasie van Rusland in de EU tijdelijk al geen roamingkosten meer. Bij toetreding tot de gemeenschappelijke roamingzone is dat definitief.

Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024
Vertiv BN 01-07-2024 tm 05-08-2024