Wouter Hoeffnagel - 24 juni 2024

Europese Commissie: 'Werkwijze Apple rondom App Store in strijd met DMA'

De werkwijze van Apple rondom zijn App Store is in strijd met de Digital Markets Act (DMA), concludeert de Europese Commissie op basis van een onderzoek. Indien Apple er niet in slaagt de conclusie te weerleggen, kan het bedrijf een Europese miljardenboete opgelegd krijgen.

Europese Commissie: 'Werkwijze Apple rondom App Store in strijd met DMA' image

Apple voerde de afgelopen maanden diverse wijzigingen door in zijn beleid rondom de DMA. Zo mogen ontwikkelaars inmiddels ook buiten de App Store om applicaties aanbieden. Dit wordt ook wel sideloaden genoemd. De Europese Commissie is het echter niet eens met de regels die Apple daarbij hanteert. De Europese Commissie stelt onder meer dat appontwikkelaars klanten niet vrij kunnen informeren over goedkopere manieren om hun diensten af te nemen, buiten Apple's appwinkel om. Het Amerikaanse techbedrijf perkt hiermee volgens het onderzoek de keuzevrijheid van consumenten in.

Voorlopige conclusie

Het gaat om een voorlopige conclusie, wat betekent dat Apple de gelegenheid krijgt de conclusie te weerleggen. Indien het bedrijf hierin niet slaagt kan het bedrijf een miljardenboete opgelegd krijgen. Deze kan bij herhaalde overtreding oplopen tot twintig procent van de wereldwijde omzet.

Ook kondigt de Europese Commissie een nieuw onderzoek aan naar Apple, waarbij de focus ligt op contractvoorwaarden voor appontwikkelaars. Het gaat daarbij onder meer om de vergoeding van 50 eurocent die ontwikkelaars per download moeten betalen, maar ook diverse stappen die gebruikers moeten doorlopen indien zij applicaties willen sideloaden via een alternatieve appwinkel.

Gartner BW tm 02-11-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024